Hans-Olav Forsang: Fotografi og fantasi

Foto: Hans-Olav Forsang

Hjertebarnet til Hans-Olav Forsang er mentorprogrammet Sens& Sans, men fotografen har mange jern i ilden. Egne prosjekter, konseptutvikling, visuell kommunikasjon og kommersielle oppdrag. Kort sagt en mann med mange talenter.

– Drømmen da jeg sluttet i VG, forteller Hans-Olav, var at jeg ikke skulle være avhengig av at noen ga meg en jobb, men at jeg skulle skape det selv. Og det ser det ut til at han har lykkes med.

– Hva var din motivasjonen for å starte mentorprogrammet Sens & sans?

– Jeg har stort utbytte av å jobbe med andre, det er spennende og lærerikt, og det holder meg i gang. Å forstå hvordan ting henger sammen opptar meg, og jeg jobber stadig med å utvikle den pedagogiske biten. Etter å ha undervist på Bilder Nordic i åtte år, noe jeg trivdes veldig godt med, hadde jeg etter hvert lyst til å gjøre noe på egne premisser. Marie Sjøvold og jeg er gamle venner og for omtrent seks år siden møttes vi til en kaffe. Vi hadde begge et ønske om å gjøre noe sammen, på egne premisser. Der og da oppsto mentorprogrammet rundt noen enkle nøkkelord; trygghet, lek, utforskning og varighet. Vi gjorde dette sammene i flere år, men Marie fikk etterhvert sitt andre barn og flyttet ut av byen. Det ble da naturlig at jeg tok over alene.

L1008799

Siden den gang har over 200 personer vært med i mentorprogrammet, og Sens&Sans har blitt utvidet med flere programmer, som også går over en lengre tidsperiode.

– Den første gruppen ble fylt opp på rekordtid med 12 deltakere og varigheten på programmet var tre måneder. Spredningen var stor både i alder og erfaring, den eldste deltakeren var 65, den yngste 19. Én hadde aldri tatt bilder med annet enn mobilkamera, mens en annen var profesjonell fotograf på jakt etter ny inspirasjon og lærdom. Etterhvert var det stadig flere deltakere som lurte på om det var ”noe mer” etter at de var ferdige. I utgangspunktet tenkte jeg at jeg ikke hadde tid, men da jeg sluttet å undervise på Bilder Nordic begynte jeg å drodle på idéen om det kanskje var mulig å utvikle noe med dobbel varighet, og hvor sluttproduktet ville være bok i stedet for utstilling. Prosessen er den samme, men med litt mer modningstid mellom hvert møte.

Dette resulterte i Mentor pluss programmet, som går over 28 måneder. Den første gruppen er nå ferdig, og har laget eget magasin og utstillingen Beyond 9, som åpnet 25. mai.

– Vi har alt i alt holdt på i fem år sammen nå. Jeg blir ydmyk og stolt, stolt over hvor langt de har kommet og at de har holdt ut så lenge. Vi har etter hvert en lang historie sammen, forteller Forsang.

Foto: Hans-Olav Forsang
Foto: Hans-Olav Forsang

Human Tonic
– Med så mye undervisning, blir det tid til ditt eget fotografi?

– Jeg holder på med et større personlig prosjekt som nå er inne i den avsluttende fasen. Rent praktisk begynte jeg for halvannet år siden, men i kropp og sjel har det nok pågått hele livet. Da jeg var barn var jeg en ivrig historieforteller, jeg diktet opp fantastiske historier som jeg elsket å fortelle til familien min. Historiefortellingen med ord tok brått slutt da jeg oppdaget fotografiets magi. Min onkel var en ivrig amatørfotograf, og han tok meg med i mørkerommet sitt. Jeg var tolv år og solgt. Solgt til et liv med fotografi.

Prosjektet Human Tonic er sterkt, personlig og stort og utgis som bok som lanseres våren 2017. Den skal gis ut i intet mindre enn 44 land.

– Human Tonic handler om hva slags liv man har levd, de nyansene i livet som er med på å bestemme retningen, og ikke minst min relasjon til faren min. Det er også en historie som forteller hvordan fotografi ble veldig viktig for meg tidlig i livet. Jeg valgte en yrkeskarriere som i minst mulig grad skulle handle om fantasi, men om realisme, og jeg merker nå hvor stort behov jeg har for å ta tak i fantasidelen. Sønnen min Jonas, som er journalist, skriver en tekst til boken og han får fortelle på sin måte. Han har jo også en far, og det å være sønnen min var kanskje ikke like lett alltid det heller, i forhold til dette faget som har vært såpass altoppslukende for meg.

Hus_TV

– Føles det risikabelt å være så personlig?

– Jeg har gode folk rundt meg, som Massimo Leardini, Damian Heinisch, Magnus Wennmann og Roger Turesson. De er alle ekstremt dyktige og mennesker som jeg stoler på og som har følelsene sine temmelig langt ute. Det er veldig fint å ha slike folk rundt seg, men det er likevel jeg som må gjøre valgene til slutt, avslutter Hans-Olav.

Human Tonic utgis på Kerber Verlag i Tyskland våren 2017. Boken lanseres i 44 land. En stor utstilling vil også turnere Berlin, Oslo, Stockholm, København og Paris.

Instagram: hansolavforsang
www.sensogsans.no

Kommentarer

kommentarer

Mer fra Kristin Skåmedal

Portfolio: Spessi Hallbjörnsson

Den islandske fotografen Spessi Hallbjörnsson har portrettert øya Fogo på New Foundland,...
Les mer