OM EISA

Prisvinnere og EISA-jury fotografert i forbindelse med utdelingen av EISA-prisene i Berlin i 2015.

Hvert år 15. august kårer EISA – The European Imaging and Sound Association – årets beste lyd- og bildeprodukter innen sin klasse. Fotografi har vært medlem av EISA siden 1987. Det er bladets tekniske redaktør Toralf Sandåker som representerer Fotografi i EISAs fotojury.

eisa_logo-1EISA er den unike sammenslutningen av 45 fagtidsskrifter innen lyd og bilder fra 23 europeiske land, og er internasjonalt kjent for EISA Awards – EISA-prisene. EISAs historie går tilbake til 1982 da fem fototidsskrifter pekte ut «Årets kamera» for første gang. De visste ikke da at ut fra dette møtet skulle EISA som organisasjon dannes noen få år senere, i 1989. Da hadde ytterligere 10 fototidsskrifter sluttet seg til gruppen.

Siden har flere tidsskrifter og nettsteder kopiert EISAs ide, men EISA nyter godt av mer enn 35 års uavbrutt tillit blant bransjefolk fra hele verden. Dette ser vi best når EISA hvert år deler ut de mer enn 50 EISA-prisene innenfor ulike kategorier under en seremoni der de viktigste representantene for produsentene møter opp og mottar prisene på vegne av sine selskaper. Dette skjer i år fredag 2. september i Berlin.

Med årene ble EISA utvidet med stadig flere av de fremste europeiske tidsskriftene innen lyd- og bildesektoren. I dag består EISA av seks ekspertgrupper, som utgjør juryen som deler ut EISA-prisene innen sine kategorier: bilunderholdning, fotografi, hi-fi, hjemmekino/audio, hjemmekino/display og video, samt mobil forbrukerelektronikk. Fotografi er medlem av ekspertgruppen for fotografi, og har vært EISA-medlem nesten siden den spede begynnelse.

I tillegg til EISA-prisene innenfor de ulike kategoriene deler EISA hvert år også ut EISA Maestro-prisen til de tre beste fotoseriene i den årlige europeiske fotokonkurransen som arrangeres av EISAs fototidsskrifter.

For å bli nominert til en EISA-pris må et produkt ha blitt testet grundig av minst fem medlemmer i den ekspertgruppen som kårer prisvinnerne. Etter diskusjoner som ofte er intense, og argumentasjon basert på dokumenterte tester, fatter så juryen sin beslutning om de beste produktene fra siste år innen hver kategori. I år fant EISAs jurymøte sted i Hamburg i slutten av juni.

Du kan lese mer på EISAs nettsider og på EISAs Facebook-side, og ikke minst i Fotografi nr. 5-2016, som kommer ut i begynnelsen av september.

www.eisa.eu
www.facebook.com/eisaawards