3 på rad: Førjulsutstillinger

Inari 1961 © Matti Saanio

Det vises mye spennende fotografi i våre naboland, og skal du til Stockholm eller Helsinki før jul kan disse utstillingene være verd å få med seg.

Mørkerommets mysterier: Første utstilling i 3 på rad er Mørkerommets mysterier, som er tema for den store utstillingen som vises på det Finske Museet for Fotografi i Helsingfors. Anna-Kaisa Rastenberger, som har kuratert utstillingen forteller:

– Amatørmarkedet er idag nesten kun fokusert på digitalt fotografi. Mange kunstfotografer som har priset den digitale teknikken har gått lei dens ensretting og har gått over til film og mørkromsarbeide da de anser at det finnes flere kreative muligheter i den analoge verdenen.

Utstillingen består av verk fra 60 fotografer, fra 1800-tallet frem til i dag, deribland etablerte fotografer som Pentti Sammallahti, Ulla Jokisalo, Matti Saanio og Martti Jämsä. Men også yngre navn som Jaakko Markkanen, som har laget tintype-portrett av skateboarders, og Ida Taavitsainen, som har jobbet med cyanotypier av bilder som hun har tatt med sin smartphone.

Utstillingen vises frem til 31. januar.

www.valokuvataiteenmuseo.fi

Secret Camps © Åsa Sjöström
Secret Camps © Åsa Sjöström

Åsa Sjöström: Secret Camps: I desember åpnes en gripande utstilling av den svenske fotografen Åsa Sjöström på Galleri Kontrast i Stockholm. Her vises et utvalg bilder fra hennes store projekt “Secret Camps” som handler om kvinner og barn med invandrerbakgrunn i Sverige, og som har flyktet fra vold i hjemmet og som har fått en slags ferie på en hemmelig sommerleir

– De har forlatt alt; hjemmet, familien, slekten. Allt som er kjent og trygt, forteller Åsa. – En del snakker ikke svensk. Noen har bodd i Sverige uten å komme i kontakt med verden utenfor døren. Kvinner, noen med egen bolig, som lider under ensomheten og det fullstendige tomrommet. De lever ikke lengre i en sammenheng. De drømmer om et bedre liv og om at barna deres skal slippe å sitte innestengte på en eller annen hjelpeinstitusjon.

Voldet mot kvinner og barn tar ikke ferie. Bildene vi ser handler om noen dagers frihet på en sommerleir et sted I nærheten av der du bor.

Åsa Sjöström er utdannet ved Nordens Fotoskola/Biskops Arnö og har I flere år vært ansatt I avisen Sydsvenskan. Åsa Sjöström har fått flere priser for sine bilder, blant annet for ”Secret Camps”.

Utstillingen vises på Galleri Kontrast I Stockholm 12. desember til 17. Januar.

www.gallerikontrast.se

Magnus Wennman © Fara
Magnus Wennman © Fara

Mangnus Wennman: Der barna sover: Hvor blir de av når natten kommer? Barna som flykter fra krigen i Syria. Utstillingen ”Der barna sover” er et samarbeid mellom Fotografiska for Life, fotografen Magnus Wennman og den svenske dagsavisen Aftonbladet.

Krigen i Syria har pågått i snart fem år og mer enn to millioner barn befinner seg på flukt i eller utenfor landets grenser. De har forlatt sine venner, sine hjem og sine senger. Noen av barna bød oss inn for å vise hvor de sover nå, når alt som en gang var, ikke lenger finnes.

Magnus Wennman, vinner av to World Press Photo Awards og fire ganger utnevnt til Årets Fotograf i Sverige, har møtt flyktinger i utallige flyktningeleire og fulgt dem på deres vei gjennom Europa. Historien om når natten kommer er en levende historie, uten en slut.

Utstillingen vises på Fotografiska i Stockholm frem til 24. januar 2016.

www.fotografiska.eu

Written By
More from Michael Dee
Ny bok: Djevelens verk
Brian May er nok mest kjent som gitaristen i rockebandet Queen, men...
Read More
0 replies on “3 på rad: Førjulsutstillinger”