3 på rad: Fotobøker

Melting Away. ©Camille Seaman.

Det er gode tider for fotointeresserte med en rekke nye og spennende bokutgivelser. Vi gir deg tre tips om nye fotobøker.

Wagstaff, before and after Mapplethorpe
Wagstaff, before and after Mapplethorpe

Wagstaff, before and after Mapplethorpe

Patti Smiths bok ”Just Kids” som kom for noen år siden ble en internasjonal bestselger. Den handlet om hennes tid med fotografen Robert Mapplethorpe og i persongalleriet møtte vi også Sam Wagstaff. Nå kommer boken om ham, med navn ”Wagstaff, before and after Mapplethorpe”. Boken er skrevet av Philip Gefter.

Wagstaff var Mapplethorpes partner og mesén og den som for alvor åpnet dørene til kunstverdenen for den 25 år yngre fotografen. Men Wagstaffs betydning gikk lengre enn som så. Det var han som satte det estetiske rammeverket for det moderne samlermarkedet for fotografi.

I dag anses fotografiet å være et fullverdig kunstmedium på linje med maleri, skulptur og installasjonskunst. Slik var det ikke da Wagstaff startet i kunstverdenen i 1973. Han ble selv overrasket over hvor raskt han ble besatt av fotografiet. Selv om det allerede var andre aktører på markedet, fikk han snart rykte på seg for å ha et spesielt øye for fotografiet.

Forskjellen lå i at Wagstaff aldri stirret seg blind på de store navnene , et snapshot kunne være like interessant som et mesterverk av Atget, og hans innkjøp av fotografier gjorde snart at auksjonsprisene steg. Dette var ikke bare populært. Når han på en auksjon ved en anledning fortsatte å by på et bilde av Irving Penn til han fikk tilslaget, ble han buet ut av forsamlingen.

Philip Gefter har skrevet en spennende bok full av innsikt og anektoter. Boken er også et verdifullt stykke kulturhistorie.

”Wagstaff, before and after Mapplethorpe” er utgitt av Norton Publishers. Boken er skrevet av Philip Gefter.

 

The Decisive Moment
The Decisive Moment

The Decisive Moment

I desember i fjor valgte det prestisjetunge forlaget Steidl å gjenutgi et av fotohistoriens mest kjente verker, The Decisive Moment, originalt kalt Images à la Sauvette. Førsteutgaven av boken ble utgitt i 1952 av forlaget Simon and Schuster i New York og Editions Verve i Paris, der de fikk Henri Matisse til å utsmykke coveret.

Gjenutgivelsen av boken er en faksimile av den originale utgaven og kommer med et ekstra hefte om bokens historie, skrevet av Clement Chéroux, kurator ved Centre Pompidou. The Decisive Moment har vært en av fotohistoriens mest influerende verker og har formet hvordan vi snakker om fotografiet. Nye fotografer kjenner kanskje ikke til verket i seg selv, men de kjenner til begrepet.

For dem som er interessert i fotobokens historie er dette en av forgjengerne og formgiverne for dagens fotobøker, og gjenutgivelsen av boken er en unik mulighet til å se verket i sin originale form for dagens fotografer.

Henri Cartier-Bressons «The Decisive Moment » er utgitt av Steidl

 

Melting Away. ©Camille Seaman.
Melting Away. ©Camille Seaman.

Melting Away

Camille Seaman har brukt over ti år på å lage bildene som nå er blitt utgitt i bokform. Da hun startet prosjektet var det fordi hun syntes det isdekkede landskapet var flott å se på, men i dag er boken blitt et dokument som viser de smeltende isbergene på Svalbard, Alaska og i Antarktis. Camille fortalte Fotografi at hun sluttet å ta bilder fra polarområdene fordi hun selv ikke ønsker å være medvirkende til den turismeindustrien som er med på å forurense området. I tillegg til å være et dokument på en global endring er Camilles måte å fotografere isbergene på spesiell. Det er som hvert isberg har sitt eget portrett med egne personligheter og stemninger.

Camille er i dag en TED fellow. Hun meldte seg inn i programmet for å finne nye måter å formiddel sine bilder på og har foredrag som er lagt ut på TED talks sine sider, der hun forteller om sine erfaringer fra prosjektet. Det er også mulig å lese vårt intervju med henne i Naturutgaven av Fotografi som er ute nå.

Camille Seamans «Melting Away» er utgitt av Princeton Architectural Press.

Written By
More from Pål Otnes
Fotografis portfoliopris: Jonas Dahlström
Jonas Dahlströms serie «07:27:47» var et av fem bidrag som ble valg...
Read More
0 replies on “3 på rad: Fotobøker”