3 på rad: Helgens utstillinger

Ron Galella jaktende på Jacqueline Kennedy. Courtesy of Qvale Galleri.

Det er ingen grunn til å ta sommerferie helt ennå da det fortsatt er mye spennende å se i fotogalleriene. Vi har tatt en titt på utstillingene hos Qvale Galleri, Willas Contemporary og Galleri Balder.

Qvale Galleri: Ron Galella

På Qvale Galleri vises nå et utvalg bilder av den amerikanske paparazzi-fotografen Ron Galella.

Galella startet sin karriere som fotograf i United States Air Force i 1951 og tok senere utdannelse som fotojournalist i Los Angels. Han spesialiserte seg etter hvert på å fotografere filmstjerner og kjendiser, som han solgte videre til magasiner for å finansiere studiene. Å ta bilder av stjerner utenfor rampelyset ble etter hvert hans spesialitet; det anslås at han har tatt mer en 3 millioner bilder av kjendiser, de fleste mot deres vilje.

Det finnes knapt en kjendis som han ikke har fotfulgt og bildene hans har vært publisert i publikasjoner som Vanity Fair, Rolling Stone, Time Magazine, Harper’s Bazaar, Vogue, The New Yorker og The New York Times, for å nevne noen.

Til tross for kontroverser rundt måten han jobbet på har bildene hans funnet veien inn i samlinger verden over, som for eksempel i MoMA, både i San Francisco og New York, og Tate Modern i London.

Utstillingen på Qvale Galleri vises til 10. august.

www.qvalegalleri.no

Lana Del Ray, London, 2012 © Bryan Adams, Courtesy WILLAS contemporary

Willas Contemporary: Bryan Adams

De fleste kjenner Bryan Adams gjennom hans musikk, men canadieren har også en betydelig fotografisk karriere. I sommer kan du se hans utstilling på Willas Cintemporary.

Exposed er navnet på utstillingen som blant annet viser hans portretter av personligheter som Billy Idol, Lana Del Ray og Pink, og motebilder tatt for publikasjoner som Vogue, Harpers Bazaar og i-D. Tittelen er hentet fra den retrospektive boken med samme navn som ble utgitt på det presisjetunge forlaget Steidl i i 2012.

Galleriet viser også arbeider fra serien “Wounded – The Legacy of War” der fotografen portretterer unge britiske soldater som alle har blitt skadet i Irak og Afghanistan.

Willas contemporary er det første galleriet i verden som får stille ut Adams siste serie “Untitled”. Dette er Bryan Adams’ personlige prosjekt fra øya Mystique i det Vest-Indiske hav, der de abstrakte svart-hvite fotografiene av mønstre laget i svart sand av det karibiske hav, utgjør en meditativ sone midt i galleriet.

Utstillingen på Willas Contemporary vises frem til 20. August.

www.willas.com

Bill Jacobson, courtesy of Galleri Balder

Galleri Balder: Daido Moriyama, Araki, Christer Strömholm, Tom Sandberg og Bill Jacobson

I sommer viser Galleri Balder høydepunkter fra flere av deres tidligere utstillinger. Her kan man se vintage, analoge sort/hvitt-fotografier av legender som Daido Moriyama, Araki, Christer Strömholm og Tom Sandberg.

I tillegg vises serien “Songs of Sentient Beings” av den amerikanske fotograften Bill Jacobson. De uskarpe, drømmeaktige fotografiene skapte stor interesse da de ble vist i New York på slutten av 90-tallet. Uskarpheten i bildene er skapt i forstørrelsesapperatet i mørkerommet, ved hjelp av bevegelse under eksponering av papiret.

Jacobson er kjøpt inn av museer som Metropolitan Museum of Art,  Guggenheim Museum og Victoria and Albert Museum. Det er første gang Bill Jacobsons fotografier vises i Norge.

Utstillingen vises frem til 26. August.

www.galleribalder.com

Written By
More from Pål Otnes
Fotografi #4 ute nå!
I årets fjerde utgave tar vi blant annet for oss temaet reise. Vi...
Read More
0 replies on “3 på rad: Helgens utstillinger”