3 på rad: Helgens utstillinger

Fotografiets Dag arrangeres på Preus Museum i Horten.

Da er høsten kommet og med det står nye utstillinger og arrangementer i kø. Dette er hva vi skal få med oss i helgen.

Preus Museum: Fotografiets dager

For tiende året arrangeres Fotografiets Dag på Karljohans Vern i Horten. Det er Preus Museum i samarbeid med foto-organisasjonene som står bak og i anledning jubileet utvides arrangementet fra én til to dager.

Temaet for årets arrangement er Det humanistiske bildet som utforsker hvordan vi forstår verden rundt oss gjennom bilder. Dagene fylles av aktiviteter for store og små og det vises en rekke utstillinger både uten- og innendørs.

Årets festivalutstiller er Kyrre Lien som blant annet er kjent for serien «Nettkrigerne» som portretterer nettdebattanter og nett-troll verden over. Forøvrig bør den juryerte utstillingen nevnes, en utstilling som spenner over et stort utendørs område. Se forøvrig arrangementets innholdsrike program på arrangørens hjemmesider.

www.preusmuseum.no

Bengt II, fra serien Eyes as Big as Plates, Norway 2011 © Karoline Hjorth & Riitta Ikonen.

Shoot: Eyes as Big as Plates

Norske Karoline Hjorth og finske Riitta Ikonen har siden 2011 reist omkring i 12 land på jakt etter det moderne menneskets tilhørighet i naturen. Resultatet foreligger nå i fotoboken Eyes as Big as Plates.

Prosjektet tematiserer menneskets relasjon til sine omgivelser. I begynnelsen var prosjektet iscenesettelser av karakterer inspirert av nordisk folklore, men underveis har prosjektet utviklet seg til en bredere utforskning av det moderne menneskets relasjon til naturen og sine landskaper.

Prosjektet kombinerer fotografi og skulpturelle kostymer og bygger på et tett samarbeid med frivillige fra 12 forskjellige land; fra pensjonerte agronomer, fiskere, rørleggere, zoologer til operasangere, husmødre, kunstnere, akademikere, og en 90-årig fallskjermhopper.

Ved å portrettere mennesker i deres egne naturomgivelser, kun iført ulike elementer funnet i landskapet, blir grensene mellom natur og kultur utydeliggjort, og andre aspekter ved både naturen og mennesket trer klarere frem.

Boken lanseres i Shoot Gallery fredag 18. august og ledsages av en ti-dagers utstilling med bilder fra samme prosjekt.

www.shootgallery.no

SNAP. Lewis Wickes Hine, To «hjelpere» i Tifton Cotton Mills. De arbeider fast, 1909.

Samtidsmuseet: SNAP

Det er fortsatt mulig å få med seg den siste utstillingen som vises i dette historiske bygget. Snart skal museet samlokaliseres i det nye Nasjonalmuseet i Vika og i en overgangsperiode vil hele museet være stengt for almenheten.

Utstillingen er en bred innføring i portrettet som sjanger krydret med dokumentarfotografi hovedsaklig fra Preus museums samling. Utstillingen gaper over et enormt felt både tematisk og historisk, og her vises hundre år gammel dokumentarfotografi som Jacob Riis og Lewis Hine under samme tak som Annika von Hausswolffs konseptbaserte selvportretter fra siste tiår.

Totalt viser utstillingen 100 verk fra 30 fotografer og her vises sentrale fotografer som Nan Goldin, Lee Friedlander, Christer Strömholm og hjemlige TomSandberg, Vibeke Tandberg og Torbjørn Rødland. Med en slik kavalkade av kvalitetforotgrafi kan det ikke gå galt, så ta turen og opplev fotografi i verdensklasse i dette ærverdige bygget.

www.nasjoinalmuseet.no

Written By
More from Pål Otnes
Portfolio: Jiri Havran
Jiri Havran er en av Norges fremste arkitekturfotografer. Nå har han flyttet...
Read More
0 replies on “3 på rad: Helgens utstillinger”