3 på rad: Helgens utstillinger

Foto: Erlend Mikael Sæverud

Sjelden har det vært så mange fotoutstillinger i Oslo på en gang som nå. Vi ser her på to som åpner denne helgen, og en som avsluttes. 

Galleri Ramfjord: Erlend Mikael Sæverud – One day in Paris

Erlend Sæverud er allerede kjent for et stort publikum med sine grafiske gatebilder i sorthvitt. Han bruker lys og skygge og skaper geometriske former med tilfeldige forbipasserende strategisk plassert i bildene.

Denne utstillingen viser, som tittelen sier, gatebilder fra en dag i Paris. ”Noen ganger kan en dag være som et helt liv i et utvidet tidsperspektiv. Men i Paris kunne jeg ikke unngå fargene, jeg opplevde de som helt annerledes der enn noe annet sted”, forteller han.

Galleri Ramfjord

Foto: Jan Walaker

Galleri Balder: Jan Walaker – Imperfect is Perfect

Jan Walaker er kunstner, fotograf, redaktør, kurator, pedagog , designer og formgiver av mange platecovere. Han er en ekte kosmopolitt, stadig på reise og alltid i forkant av trender og strømninger om det er innen mote, musikk, kunst eller fotografi.  Walaker har vært en pådriver for å vise andres fotografi gjennom en rekke publikasjoner og utstillinger, og spesielt har han vært opptatt av å  spre norsk fotografi ut over landets grenser, blant annet gjennom publikasjoner som Hot Rod og KYKYLYKY. Men nå har turen kommet til hans eget fotografi, og gjennom denne utstillingen blir vi med i en reise gjennom Walakers fargerike univers, som i denne utstillingen kretser rundt tanken om det perfekte.

Greger Ulf Nilson skriver i forordet til boken: – Jan Walaker är fri. Jag undrar om det alltid har varit så. Jan är färg. När jag tittar på hans fotografier ser jag ord. Walakerska – hans eget språk. Det behövs inget lexikon – det behövs ett öppet sinne.

www.galleribalder.com

Foto: Christer Strömholm

Blomqvist: Christer Strömholm

Blomqvist har de siste årene hatt flere store fotoutstillinger. Nå nylig viste de samleutstillingen Lucia, som presenterte den nye generasjon fotokunstnere i visuell dialog med de etablerte størrelsene innen norsk kunstfotografi.

Fredag åpner utstillingen Post Scriptum med den svenske pioneren Christer Strömholm. Strömholm grunnla den legendariske Fotoskolan i Stockholm, og har vært en stor inspirasjonskilde for en hel genereasjon norske fotografer.

I utstillingen hos Blomqvist presenteres svart-hvit vintagefotografier skapt i løpet av hans mange reiser. Strömholm var opptatt av temaer som døden, livet, det private og vennskap, noe bildene hans gjenspeiler. Men man kan også se abstrakte fotografier fra tidlig i hans karriere. Og sist men ikke minst hans kanskej aller mest kjente serie, serien med transseksuelle fra miljøet rundt Place Blanche i Paris.

www.blomqvist.no

 

More from Kristin Skåmedal
Jens Haugen “Årets fotograf” fjerde år på rad
Jens Edgar Haugen har gjort den helt unike bragden å bli Årets...
Read More
0 replies on “3 på rad: Helgens utstillinger”