3 på rad: Helgens utstillinger

© Marie Sjøvold
Det er utrolig mange gode utstillinger å glede seg over i september, og hva er vel en bedre helgeaktivitet enn å ta på seg gode sko, og rusle fra den ene utstillingen til den andre? Her er tre utstillinger som vi anbefaler på det varmeste.

Bærum kunstforening: Marie Sjøvold

Marie Sjøvold er opptatt av det nære. Hennes prosjekter kretser rundt temaer som kropp og identitet, hjemmet, morsrollen og tid. I sitt aller nyeste prosjekt, som hun har kalt ”Om natten er alle alene”, har hun utforsket søvn. Marie har fotografert både seg selv og andre mens de sover, og hun får frem den unike stemningen som finnes i tilstanden mellom drøm-og-virkelighet, mellom lys og mørke. Den tilstanden som oppstår i sinnet, og i omgivelsene våre om natten og i gryningen.

”Jeg er fremdeles våken. Natt etter natt har jeg vært våken. Ventet på at søvnen skal komme til de rundt meg. Lyttet til den ujevne pusten som flyter over i en rytme. I et ubemerkelig sekund er det som om noe forlater kroppene deres. Noe tungt, men på samme tid lett.” – Marie Sjøvold

Utstillingen består av fotografier og video og dette er siste helg den vises.

www.baerumkunstforening.no

Foto: Abusdal & Abusdal

Fotografiens hus: Abusdal & Abusdal

Fotografen Terje Abusdal har tatt utgangspunkt i bestefaren, Åsmund Abusdals fotoarkiv i denne utstillingen som han har kalt Radius 500 meter. Bildene som er tatt i 1970- og 80-årene, fra hans hjemsted i Setesdal, gir oss et historisk dokument over bygde-Norge på den tiden. De kunne ha vært fotografert hvor som helst i bygdene på den tiden.

” Bestefar var ein ivrig fotograf og bidrog jamt til lokalavisa. Når han hadde fått bildet han ynskja, så eksponerte han gjerne resten av filmen av eitt og same motiv (til dømes ein gravstein) slik at han kunne framkalle han fortare. Storparten av bilda hans kom aldri på trykk. Det er eit utval av desse som heng her, bilde utan umiddelbar nyheitsverdi, men som tretti-førti år seinare likevel viser seg å ha ei historie å fortelje.” – Terje Abusdal.

Radius 500 meter ble også utgitt i bokform på Journal Forlag i 2015.

www.fotografiens-hus.no

Foto: Martin Parr

Qvale Galleri: Martin Parr

Martin Parr er uten tvil en av verdens mest kjente og produktive fotografer, berømt for sine humoristiske «på kornet» skildringer av hverdagslige begivenheter, hentet fra alle samfunnslag. Han har kultstatus blant mange, men det finnes også dem som hater bildene hans.

Få fotograferer engasjerer kritikere og publikum som Martin Parr. Hans nærmest eksploderende fargebilder må man bare ta stilling til. De kan kort beskrives som «komiske betraktninger». Hans prosjekter sirkler ofte rundt menneskelige liv, og han undersøker fenomener som samfunnsklasser, masseturisme og samliv. Motivene kan virke tilsynelatende tilfeldige, med uvanlige farger, vinkler og utsnitt, men det er få som er mer presise i sin skildring av det menneskelige enn Parr.

På Qvale Galleri vises bilder fra serier som Common Sense, The Last Resort og Bored Couples.

www.qvalegalleri.no

More from Kristin Skåmedal
Helgens tips: Spirit Level V – en roadtrip i USA
I oktober 2012 kjørte en kolonne med 18 unge fotografer fra Frankrike,...
Read More
0 replies on “3 på rad: Helgens utstillinger”