3 på rad: Helgens utstillinger

Fra utstillingen om Knut Knutsen på Hardanger og Voss museum © Knut Knutsen

Denne helgen er det mye som skjer på fotofronten. Her er tre utstillinger som er verd å gå med seg.

Knut Knutsen: Norske landskap

Knud Knudsen (1832 – 1915) var den første fotografen som fotograferte i hele Norge og fotografiene hans er blant de aller tidligste som er tatt her i landet. Knud Knudsen var en pioner i fotografiets tidlige år og var med og forma de første reiselivsbildene i Norge. Han hadde et samarbeid med unge DNT som lagde reisehåndbøker for Hardanger og Jotunheimen. Det forføreriske reiselivsbildet var noe han utviklet i samarbeid med nettopp DNT.

Han sto i brytningspunktet mellom tradisjon og modernitet. Det vises i hans fokus på kysten I en tid hvor det urnorske innlandet skulle fram for å skape en norsk identitet. Nå kan bildene sees tre forskjellige steder, for dette er første gangen Hardanger og Voss museum har en tredelt utstilling. Utstillingen vises på Voss folkemuseum, Hardanger folkemuseum på Utne og Hardanger fartøyvernsenter i Norheimsund.

www.vossfolkemuseum.no

Fra utstillingen Sakte bilder på Lillehammer Kunstmuseum © Ingrid Eggen
Fra utstillingen Sakte bilder på Lillehammer Kunstmuseum © Ingrid Eggen

Lillehammer kunstmuseum: Sakte Bilder

På Lillehammer Kunstmuseum vises nå en stor utstilling med samtidsfoto der 18 kunstnere gir et bilde av norsk kunstfotografi i en tid der det digitale bildets flyktighet dominerer.

Eksisterer det en vesensforskjell mellom det digitale og det analoge bildet? Utstillingen har som mål å nyansere spørsmålstillingen med utgangspunkt i arbeider som er laget i løpet av de siste 10 årene. Arbeidene i Sakte bilder fremviser ulike metoder som er med å skape forsinkelser, betydningslag og rom for refleksjon – som både tematiserer den fotografiske prosessen og betrakterens møte med disse.

Kunstnerne som deltar i utstillingen er Signe Marie Andersen, Bjarne Bare, Margareta Bergman, Øystein Dahlstrøm, Ingrid Eggen, Behzad Farazollahi, Else Marie Hagen, Toril Johannessen, Eline Mugaas, Sandra Vaka Olsen, Linn Pedersen, Ola Rindal, Vilde Salhus Røed, Stein Rønning, Tom Sandberg, Marthe Elise Stramrud, Morten Torgersrud og Marte Aas.

I sammenheng med utstillingen viser museet også en fotobokpresentasjon hvor du finner 75 bøker fra hele 48 kunstnere og 20 forlag.

www.lillehammerartmuseum.com

Fra utstillingen Beyond 9 © Anna Seifert
Fra utstillingen Beyond 9 © Anna Seifert

Sens & sans Pluss: Beyond 9

Med hvert sitt prosjekt har 9 fotografer jobbet sammen i to år under ledelse av Hans-Olav Forsang. Resultatet har nå blitt et magasin og salgsutstillingen BEYOND 9.

Forsang har I flere år vært primus motor for mentorprogrammet Sens & sans. Nå kan tidligere studenter gå videre I konseptet Sens & Sans Pluss. Studieprogrammet går over to og et halvt år hvor deltakerne selv velger sitt prosjekt.

Utstillingen Beyond 9 som nå vises på Bølgen og Moi på Briskeby setter punktum for det første kullet. De ni deltagende fotografene har møttes månedlig for billedgjennomgang hvor formålet har vært å utvikle seg videre som fotografer. Forsang er veiviser for programmet og har utfordret og oppfordrt til å ta sidespor, leke og utforske.

Fotografene som deltar er Ann Cathrin Buchardt, Anna Seifert, Bente Helenesdatter Pettersen, Eli Roaldseth, Hilde Totland Harket, Jarle Evjen, Kaja Bruskeland, Madeleine M. Karlstrøm og Morten Lund Mathisen.

www.facebook.com/Beyond-9

Tags from the story
Written By
More from Pål Otnes
PUG presenterer Roger Ballen på Fotografiska
Den 14. mars åpnet Roger Ballens utstilling «Theater of the Absurd» på...
Read More
0 replies on “3 på rad: Helgens utstillinger”