3 på rad: Nye fotoutstillinger

"Early morning encounter": Foto: Ole Marius Jørgensen

Det åpner mange fotoutstillinger om dagen. Vi har tatt en titt på hva som vises på Qvale Galleri, Fotografiens Hus og i Olavshallen i Trondheim.

Qvale Galleri: Ole Marius Jørgensen
Ole Marius Jørgensen viser nå bilder fra to av sine serier Vignettes of a salesman og Space travels through Norway. Han har tidligere vært med i utstillingen Norsk Vår, en gruppeutstilling der Qvale Galleri innviterte flere unge norske fotografer til å vise sitt arbeid.

Ole Marius Jørgensen har tidligere hatt suksess med utstillingen «Muz: art» i Royal Albert Hall, en serie som viste bilder av musikere fra Oslofilharmonien. Bildene hans kan romme mange historier og han sier selv at han er inspirert av den amerikanske maleren Edward Hopper, samtidig som han henter inspirasjon i nordmenns indre og ytre landskap. Ensomhet og stillhet preger ofte menneskene i hans bilder og spesielt er lyset viktig for bildenes stemning og særpreg.

I serien Vignettes of a salesman følger vi en ensom salgsmann, som en relikvie fra 1950-tallet, på hans evige salgsrunder. Salgsmannen kan leses som et symbol på en tapt verden og Ole Marius Jørgensens bilder er ofte iscenesatte og planlagt ned til den minste detalj. I den andre serien som nå vises i galleriet, Space travels through Norway, har han jobbet på en annerledes måte. Han dro på en spontan reise rundt i Norge og fotograferte, men bildene har allikevel beholdt fotografens filmatiske uttrykk.

Utstillingen vises ut februar
www. qvalegalleri.no

"Tranquility". Foto: Marianne Nord
«Tranquility». Foto: Marianne Nord

Fotografiens hus: Tranquility
Fotografiens Hus viser nå Marianne Nords utstilling Tranquility. Nord begynte å fotografere etter en personlig krise og ble gjennom fotografiet opptatt av hvordan mennesker håndterer store personlige kriser.

– Fotografering og det å se verden gjennom et objektiv ble min måte å bearbeide sorg på, der sorg etterhvert ble til håp. Dette inspirerte meg til å starte Tranquility. Jeg ønsket å finne ut av om kriser kan utvikle oss og om sorg kan gjøre oss sterkere som mennesker, forteller Marianne Nord. – Med Tranquility ønsker jeg å formidle at livets lyse og mørke sider kan være vakkert og harmonisk, men samtidig skjørt og uforutsigbart.

Marianne Nord har blant annet deltatt i mentorprogrammet Sens & Sans med Hans-Olav Forsang, og det er han som har kuratert utstillingen for Marianne. Tranquility har også blitt til en fotografibok, som lanseres på utstillingsåpningen.

Torsdag 16. februar vil Marianne være tilstede i galleriet og snakke litt om utstillingen sin. I tillegg vil også Morten M. Løberg lansere sin mørkeromsbok Mørkerom og lukta av fiks og snakke litt om boken og det analoge fotografiet

Utstillingen står til den 26. februar
www. fotografiens-hus.no

Foto: Torgrim Halvari
Foto: Torgrim Halvari

Olavshallen, Trondheim: 100 samiske portretter
Fotografen Torgrim Halvari har i to år reist rundt i Norge, Sverige og Finland og fotografert og intervjuet samer. I begynnelsen av februar tok han portrett nummer 100 i Oslo, av den svenske artisten Sofia Jannok. 100 samiske portretter er et stort dokumentar- og fotoprosjekt som er ment å vise hvor mangfoldig samisk kultur og identitet er i dag. Det finnes fremdeles mange stereotype oppfatninger om samene og det samiske liv

–  Gjennom prosjektet søker jeg å formidle at det samiske er mye mer enn rein og kofte, forteller Torgrim Halvari. – Selv i dag etter mange års bevisstgjøring og revitalisering av den samiske kulturen har vi samevitser, samehets og blant mange svært sterke stereotypier om hva en same og det samiske er. Selv om det kun er 5-10% som driver med reindrift er det svært mange i Norge som tror alle samer har rein, joiker og driver med Duodji (samisk håndverk). Rein og kofte er en svært viktig del av den samiske identiteten, men det samiske er så mye mer. I dag finnes det samer i et hvert yrke og i en hver by i Norge. De er leger, fiskere, bønder, jobber på børsen, med film, som musikere mm. Alle disse er bundet sammen gjennom en felles samisk identitet, en identitet som har knyttet den samiske kulturen til naturen, klima, dyr og fauna i nordområdene gjennom generasjoner.

Sveriges kulturminister, Alice Bah Kuhnke åpner utstillingen.

Utstillingen åpner 6. februar og vises frem til den 12. februar
www.olavshallen.no

More from Kristin Skåmedal
Nye deltakere i Norwegian Journal of Photography
Norwegian Journal of Photography har plukket ut ni nye deltakere til sin...
Read More
0 replies on “3 på rad: Nye fotoutstillinger”