3 på rad: Helgens utstillinger

Belladonna. Foto: Viviane Sassen

Det foregår spennende fotoutstillinger også utenfor Oslo. Denne helgen åpner det interessante utstillinger både i Bodø, i Bergen og på Stord.

Hordaland kunstsenter
Ved Hordaland kunstsenter i Bergen vises utstillingen Lexicon med den anerkjente nederlandske fotografen Viviane Sassen. Utstillingen er satt sammen av bilder fra to tidligere serier, Parasomnia (2011) og Flamboya (2008). Sassen arbeider intuitivt, og kuraterer nye samlinger ut fra sitt eget etter hvert rikholdige arkiv. I Lexicon tar hun tak i hvordan fotografiske avbildninger, hukommelse, død og sorgprosesser henger sammen, og også forholdet mellom persepsjon og følelser.

Til tross for at menneskeskikkelser ofte er synlige i Sassens verker, anser hun ikke seg selv som en portrettør: “Jeg viser ikke fram ansiktet, fordi jeg ikke vil at verket skal handle om personen i bildet. Det jeg prøver å skildre eller produsere er et arketypisk bilde, et bilde som beveger seg utover beskrivelser av spesifikke, fysiske trekk ved et individ. Jeg prøver å tilføre verket en universell dimensjon, noe mer abstrakt, noe om menneskeheten.”

Viviane Sassen har vært vist på utallige museer, gallerier og fotfestivaler over hele verden. En retrospektiv utstilling over hennes 17 år i moteverdenen, In and out of Fashion har turnert over hele Europa og USA.

Hordaland kunstmuseum, Bergen
29. januar – 20. Mars 2016
www.kunstsenter.no

Brødrene Haugen. Foto: Rune Johansen
Brødrene Haugen. Foto: Rune Johansen

Bodøgaard kunst & kultur
I samarbeid med Bodø Jazz Open viser Bodøgaard kunst & kultur utstillingen Da æ var i Amerika med fotografen Rune Johansen, som selv er fra Bodø. I 2007 reiste Rune Johansen til USA, noe som resulterte i boken Da æ var i Amerika, som er en fotografisk reiseskildring blant norskamerikanere i Minnesota, Wisconsin og Nord-Dakota. Rune Johansen har møtt menneskene, besøkt hjemmene deres og han har laget et særpreget dokumentarisk portrett av den norske drømmen om Amerika. Miljøene og menneskene er portrettert med Johansens sikre blikk for komposisjon og koloritt, bildene er både vakre og humoristiske. Boken ble kåret til årets vakreste kunst/fotobok i Norge i 2008 og Rune Johansen ble tildelt Fotografiprisen i 2011.

I tillegg til Rune Johansen har Bodøgaard også innlånt arbeider av to andre nordnorske fotografer, Kåre Kivijärvi (Hammerfest, 1938-1991) og Tom Sandberg (født Narvik 1953 – 2014) fra samlere. Slik viser utstillingen noe av det aller fremste av norsk samtidsfotografi. Kåre Kivijärvi var den første norske fotograf som ble antatt på Høstutstillingen, og den første norske fotograf som oppnådde anerkjennelse også som billedkunstner. Tom Sandberg blir regnet som en av våre mest betydningsfulle kunstnere. Han ble tildelt Fotografiprisen i 2005.

Bodøgaard kunst & kultur
27. januar –
www.bodogaard.no

Baku, Gamlebyen. Foto: Signe Christine Urdal
Baku, Gamlebyen. Foto: Signe Christine Urdal

Galleri Giga, Stord, Hordaland
Fotografen Signe Christine Urdal viser utstillingen Walls. Tematikken dreier seg rundt identitet og levd liv – glemte historier og menneskene som har vært tilstede og satt sine avtrykk i veggene. Urdals bilder beskriver fysiske rom, men i dem finnes også fortellingen om den gjensidige påvirkningen menneskene og rommene har på hverandre. Rommene, og sporene i dem, minner oss på at livet er skjørt, det er fortellinger om sårbarhet og lykke, ensomhet og fellesskap.

Urdal sier selv om bildene: “Min historie om veggene begynte i Berlin i 2009 (…). kulehull i veggene, forlatte hjem, lysstråler som treffer veggflatene og vitner om at en ny dag med nye fortellinger begynner. Fortellinger om levd liv”.

Galleri Giga, Stord
30.januar- 27.februar
www.gallerigiga.no

More from Kristin Skåmedal
3 på rad: Utstillinger i Sverige
Nå vises flere interessante utstillinger i Stockholmstraktene. Vi har tatt en titt på tre...
Read More
0 replies on “3 på rad: Helgens utstillinger”