3 på rad: Helgens utstillinger

"Lorem Ipsum" Foto: Jo Michael de Figueiredo

Denne helgen åpner flere utstillinger i Oslo. Vi har plukket ut tre aktuelle utstillinger verdt å få med seg.

Jo Michael de Figueiredo: Lorem Ipsum

Fredag kl 18 åpner utstillingen «Lorem Ipsum» med fotografen Jo Michael de Figueiredo på Noplace i Oslo. Hovedserien i utstillingen er tre store transparenter som presenteres i reklamelyskasser fra Clear Channel (de samme som brukes som utendørsreklame i det offentlige rom). Bildene presenteres som et triptykon og viser kunstnerens mor og to døtre, dekket av hans blod. Assosiasjoner til reklamespråket er åpenbare, og da spesielt Oliviero Toscanis Benetton kampanjer på 1990-tallet.

Bildene suppleres av innrammede fotografier av geometriske glasselement og studier av lys og skygge. I tillegg til blodets mangetydige symbolverdi, representerer det også slektskap gjennom genetikk, og representerer kunstneren som det slektsledd som står mellom hans egne barn og hans mor.

I tillegg vises en installasjon av objekter som relaterer seg til tematikken, bla tre levende flammer. Konstellasjonen av lyskasser, fotografier og objekter utgjør en mangefasettert tematikk som dreier seg rundt begreper som skyld, offer, frelse, renselse, fødsel og død i en helhetlig assemblage.

Utstillingen vises  fra 5. til 14. februar.
www.noplace.no

Kabul, Afghanistan 1963. Foto: Kåre Kivijärvi
Kabul, Afghanistan 1963. Foto: Kåre Kivijärvi

Kåre Kivijärvi: Min verden er en annen
Fredag åpner også utstillingen ”Min verden er en annen” med fotografen Kåre Kivijärvi (1938-1991), på Blomqvist. Fotografen er kanskje mest kjent for sterke sorthvite kontraster og en streng komposisjon, noe som gjør at de kan føres tilbake til en sentral-europeisk fototradisjon. Denne tradisjonen hadde ikke mange representanter i datidens Norge og Kivijärvis verk har derfor blitt sett på som enestående i norsk fotohistorie

På utstillingen vises blant annet fotografier fra serien Hav, fotografert i Barentshavet i 1959/60, og bilder fra et besøk på Øst-Grønland i 1966. Bildene regnes som klassikere i norsk fotohistorie. I tillegg vises et utvalg fargebilder fra en reise han gjorde i Afghanistan og India i 1964. Fargebildene vitner om en formsikker og teknisk dyktig fotograf som utnytter småbildekameraets alle mulligheter. Noen av arbeidene vil bli vist for første gang, blant annet et utvalg bilder fra de 7 filmene som nylig ble funnet ufremkalt. Lørdag 13. Februar vil det også være et foredrag med Robert Meyer kl 13.

Utstillingen vises til og med 28. februar 2016.
www.blomqvist.no

Foto: Trine Melhuus
Foto: Trine Melhuus

Trine Melhus: Fra kvinne til kvinne

Fotografiens hus viser fra 4. februar utstillingen Fra kvinne til kvinne, et møte med etiopiske kvinner i ord og bilder. Utstillingen er et resultat av to reiser fotograf Trine Melhuus har gjort i Etiopia. Hun fikk møte noen av kvinnene som gjennom et prosjekt i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening og søsterorganisasjonen WHAE har fått et bedre liv. Gjennom intervjuer med ni kvinner har hun fokusert på deres ønsker og behov for å få et bedre liv og større selvstendighet. Trine har ved å tilbringe tid med den enkelte kunnet fortelle deres historier, de kulturelle betingelser de lever under og hvordan deres samfunn fungerer.

Et av målene med utstillingen er å trekke linjer mellom den jobben NKS´ frivillighetsarbeid gjennom 120 år har betydd for oss i Norge, vår levestandard, helse, vold mot kvinner og ikke minst likestilling, og den gryende bevegelsen de har startet for kvinner i Etiopia.

Det er kanskje flest ulikheter i forhold til vår kultur og levesett, men det er flere likheter også, som deres gleder i livet, stolthet og håp for framtiden, som blir belyst gjennom dette prosjektet.

Utstillingen vises til og med 28. februar 2016.
www.fotografiens-hus.no

More from Kristin Skåmedal
Nytt Fotografi ute nå!
I Fotografi # 6 ser vi på fotografiets utvikling fra akt til porno, på...
Read More
0 replies on “3 på rad: Helgens utstillinger”