3 på rad: Utstillinger i Sverige

Jim Bengston, #1 Kålstangen, Portør, Norway, 1992

Nå vises flere interessante utstillinger i Stockholmstraktene. Vi har tatt en titt på tre av dem og først ut er Artipelag: Land møter vann. Europeisk og amerikansk fotografi fra 1860 til i dag.

Utstillingens kurator Peter Galassi, tidligere sjefskurator ved MoMa i New York, har samlet over 300 verk som daterer seg fra 1860 og frem til i dag, av europeiske (hovedsakelig skandinaviske) og amerikanske fotografer. Utstillingens tema er inspirert av Artipelags unike beliggenhet på øya Värmdö i den vakre Stockholm skjærgård.

Peter Galassi forteller:

– Denne utstillingen har hentet sin inspiration fra Artipelags enestående beliggenhet. For en nykommer til Sverige er den evige fortryllelsen mellom land og vann det mest fascinerende aspektet ved det svenske landskapet. Der hvor det er vann er det land: utallige øyer, halvøyer, landtunger og nes. Der det finnes land er det vann: elver, bekker, fosser, innsjøer. Gjennom hele sin historie har fotografiet forsøkt å fange denne kraften og å dokumentere dens rikdom på variasjon, fra storslagen og skremmende styrke til rofylt stillhet.

Blant de 40 kunstnerne finner vi Jim Bengston, Ann Christine Eek og Dag Alveng fra Norge. Utstillingen viser blant annet en betydelig gruppe fotografier av Ansel Adams, Lee Friedlander og Edward Weston. Av samtidskunstnere vises blant andre Andreas Gursky, Stuart Klipper, Lois Conner, Sune Jonsson och Olafur Eliasson.

Utstillingen varer fra 29. mai til 27. september.
(Foto: Jim Bengston, #1 Kålstangen, Portør, Norway, 1992)
www.artipelag.se

© Johan Strindberg
© Johan Strindberg

Fotografiska: Johan Strindberg – Young Nordic Photographer of The Year

Fotografiska i Stockholm viser en fin utstilling med den unge, svenske fotografen Johan Strindberg. Han ble tildelt stipendiet “Young Nordic Photographer of The Year” i 2014, et stipend gitt av Fotografiska i samarbeid med Panasonic Lumix.

– Fotografi er som en sykdom som jeg både trives med og plages av. Det spiser meg opp, tar all min energi, gjør meg besatt. Men det gir meg også mye tilbake, som glede, en måte å uttrykke seg på. Min ambisjon er ikke å uttrykke en sannhet, det er mine egne små verdener. Jeg viser det som interesserer meg, som jeg finner visuelt, gjerne universelt, forteller Strindberg.

Strindbergs bilder handler om øyeblikket og det dagligdagse som fanger hans øye. Han har en egen følelse for lys eller også fravær av lys, bildene består av avfotograferinger, lag på lag som til sammen skaper hans egne visuelle verden.

Strindbergs bilder har slektskap til Tuija Lindstrøm, Nina Korhonen, Anders Petersen og Michael Ackerman, men han har funnet sitt eget visuelle språk, sin identitet.

Johan Strindberg – Young Nordic Photographer of The Year vises til og med i morgen, 31. mai.
www.fotografiska.eu

Katja og Sari. Foto: Anders Ryman
Katja og Sari. Foto: Anders Ryman

Upplandsmuseet, Uppsala: Anders Ryman. Romske Röster

Upplandsmuseet i Uppsala nå en utstilling om romfolket. Utstillingen ”Romske Röster” er laget av den svenske fotografen Anders Ryman i samarbeid med Upplandsmuseet. Bakgrunnen er interessant; den har turnert rundt i Sverige, og på hvert sted har Ryman tatt nye portrett av romfolk han har støtt på, og han har samlet deres historier.

Romene forteller om sin rom-identitet. Vi møter både gamle og unge, menn og kvinner. Alle ulike, men likevel like. Følelsen av å ikke høre til, av å stå utenfor, deles av alle. Men rom-identiteten er sterk og slektssamholdet er stort.

Romer i Sverige er en heterogen gruppe som omfatter mange språkvarianter, kulturer og tradisjoner. Romenes situasjon har gjennom tidene vært, og er fremdeles i dag, et brennhett samfunnsspørsmål fra mange forskjellige perspektiv. Hvordan er det med vårt menneskesyn når nedverdigende ord som ”taterunge” og ”sigøynerjævel” fremeles er i flittig omløp? Fordommende er dypt forankrede.

Utstillingen vises frem til 15. august.
www.upplandsmuseet.se

Tags from the story
, ,
More from Kristin Skåmedal
Vinner av leserbildet i Fotografi #4 2017
Leserbildet er Fotografis uhøytidelige leserkonkurranse hvor alle kan delta med opptil seks bilder...
Read More
One reply on “3 på rad: Utstillinger i Sverige”
  1. says: Goldy

    Hallo Ihr Lieben,ich freue mich schon riesig auf die zwei Tage mit Euch! Nur wo genau muss ich hin? d6f6f6hm! Ach so ja, falls es jemeadnm nicht zu weit ist, ca 1 Stunde Zug zu fahren, mit einmal umsteigen, kann ich auch noch Schlafmf6glichkeiten anbieten. Bin zwar kein 5 Sterne Hotel, aber ich habe Ziegel auf dem Dach!Bitte nur rechtzeitig bescheid sagen.Lieben GrudfBille

Comments are closed.