3 på rad: Ny optikk fra Tamron og Panasonic

Tamron fortsetter å utvikle sin nye SP-serie med to nye fullformatobjektiver med fast brennvidde. Og Panasonic lanserer en ny og interessant standardzoom til sine micro Four Thirds-kameraer. Optikk er i støtet.

I fjor lanserte Tamron de to første objektivene i sin nye SP-serie, som åpenbart skal konkurrere med både Sigmas Art-serie og originaloptikk. Nå kommer enda to nye, en 85 mm portrett-tele og en modernisert utgave av den legendariske 90 mm makro. Fra før har Tamron levert SP 35mm F/1.8 Di VC USD og SP 45mm F/1.8 Di VC USD.

Serien kjennetegnes ved sin spesielt solide konstruksjon, værbeskyttelse og til det ytre på den champagnefargede flensen innerst mot objektivfatningen. Tamrons SP-serie er avanserte fullformatobjektiver som leveres valgfritt for Canon, Nikon og Sony A.

Tamron SP 90mm F/2,8 Di Macro VC USD

Tamron SP 90mm F/2,8 Di Macro VC USD
Tamron SP 90mm F/2,8 Di Macro VC USD

Den nye 90 mm f/2.8 makro erstatter den nåværende 90 mm makro, og har i følge Tamron enda bedre optisk bildestabilisator. Objektiver har 14 linseelementer i 11 grupper, blant annet LD og XLD-glass (lav dispersjon og ekstra lav dispersjon), og som de andre objektivene i serien er det konstruert med ni avrundede blenderlameller for ekstra myke ut-av-fokus-områder («bokeh»). Objektivet fokuserer til 1:1-gjengivelse, med nærgrense 30 cm, har en stillegående og kraftig USD-motor for effektiv autofokus fra uendelig til nærområdet, med valgbart fokusområde.

Makroen har også oppgradert bildestabilisator (VC) som nå kompenserer for kamerabevegelser i XY-planet, samtidig som Tamron hevder det er optimalisert for både lange og korte avstander (versjonen for Sony A-fatning har ikke bildestabilisator). Det nye objektivet, som selvsagt også er egnet som et portrettobjektiv, har til naturfotografenes glede blitt beskyttet mot støv og fuktighet. Frontglasset har fått fluorbelegning for å bli motstandsdyktig mot fingermerker og vanndråper. Filterfatningen er 62 mm.

Lengden er 117 mm, og med internfokusering endres ikke lengden. Objektivet veier ca. 609 gram. Tamron SP 90mm F/2,8 Di Macro VC USD er i salg fra mars med Canon- og Nikon-fatning, og  vil koste ca. 8.700 kroner. Sony-utgaven kommer senere.

Tamron SP 85mm F/,8 Di VC USD

Tamron SP 85mm F/1,8 Di VC USD
Tamron SP 85mm F/1,8 Di VC USD.

Med denne lyssterke portrett-telen har Tamron laget den første fullformat 85-millimeteren med optisk bildestabilisator. Også her kan objektivet skilte med de samme hovedkjennetegnene i den nye SP-serien, kosmetisk og teknisk. Her er 9 avrundede blenderlameller, bildestabilisator (Canon og Nikon) som kompenserer inntil 3,5 trinn, værbeskyttelse, fluorbelegning og manuell overstyring av fokuseringen under autofokus.

Objektivet er konstruert med 13 elementer i 9 grupper, har internfokusering og måler 91 mm fra fatningen. Filterfatningen er 67 mm og objektivet veier ca. 700 gram. Nærgrensen er ordinære 80 cm, og som de andre SP-objektivene leveres det med motlysblender. Pris og levering er ikke kjent når dette skrives.

Panasonic Lumix G Vario 12-60mm/F3.5-5.6 Power O.I.S.

Panasonic Lumix G Vario 12-60mm/F3.5-5.6 Power O.I.S.
Panasonic Lumix G Vario 12-60mm/F3.5-5.6 Power O.I.S.

En normalzoom som hever seg litt over de billige kit-objektivene er Panasonic Lumix G Vario 12-60mm/F3.5-5.6 Power O.I.S. Denne 5x zoomen har bildevinkel tilsvarende 24–120 mm på fullformat, Panasonics optiske bildestabilisator og stillegående, hurtige autofokus og er kompatibel med de avanserte funksjonene i Panasonics nyere kameraer, som post-focus og dobbelt bildestabilisering (i kameraet pluss i objektivet).

12–60 mm-zoomen har 11 linselementer i 9 grupper, 7 runde blenderlameller, internfokusering og måler 71 mm i lengden. Den kompakte zoomen er beskyttet mot fuktighet og støv, og veier bare 210 gram. Nærgrensen er 20 cm ved vidvinkel og 25 cm i teleposisjon. Det gir en gjengivelsesfaktor på gode 0,27x.

Objektivet skal være klart til levering i løpet av kort tid, og prisen ligger på rundt 5.500 kroner.

More from Toralf Sandåker
Nikon D4s-test og reisefototips
I Fotografi nr. 3, som er i salg nå, kan du lese...
Read More
One reply on “3 på rad: Ny optikk fra Tamron og Panasonic”

Comments are closed.