9/11: Unikt utsyn fra rommet

Manhatten for ti år siden, sett fra den internasjonale romstasjonen ISS. (Foto: NASA/Frank Culbertson)

Den amerikanske astronauten Frank Culbertson var den eneste amerikaneren som ikke befant seg på Jorden 11. september for ti år siden. Han var ombord i den internasjonale romstasjonen ISS, med unik utsikt til New York.

Manhatten for ti år siden, sett fra den internasjonale romstasjonen ISS. (Foto: NASA/Frank Culbertson)

Romstasjonen bruker en drøy time på ett kretsløp rundt Jorden og røyken fra de brennende og sammenraste tvillingtårnene kunne ses fra vinduene i romstasjonen som svevde i bane ca. 400 km over byen i en fart av ca. 22.000 meter i sekundet.

– Da vi fikk vite om angrpet kastet jeg et blikk på kartet på computeren og så at vi befant oss over Canada og at vi ville passere over New England om noen få minutter. Jeg manøvrerte meg rundt i romstasjonen til jeg fant et vindu med utsikt mot New York City og grep tak i det første kameraet jeg fant, fortalte Culbertson etterpå.

Dagen etter de forferdelige hendelsene skrev Culbertson et åpent brev om inntrykkene fra romstasjonen. Du kan lese det her.

– Røyken hadde en underlig nyanse der den strakk seg sørover fra byen. Jeg tror vi så ned på Manhatten omtrent samtidig, eller like etter at det andre tårnet styrtet sammen. Det var fryktelig, sier Culbertson i dag. Han var kommandør ombord på romstasjonen denne dagen for ti år siden.

 

Tags from the story
, , ,
More from Morten M. Løberg
Tamrons første objektiv for Sony NEX
Tamron lanserer et nytt og objektiv: 18-200mm F/3.5-6.3 med bildestabilisator er konstruert...
Read More
0 replies on “9/11: Unikt utsyn fra rommet”