Aapo Huhta med utstilling på Fotografiska

Fra serien Block på Fotografiska © Aapo Huhta

Fotografiska viser nå utstillingen Block med den finske fotografen Aapo Huhta. Huhta vant Young Nordic Photographer of the Year 2015, som blir delt ut av nettopp Fotografiska.

Aapo Huhta er fra Haapajärvi, Finland, og vant juryens anerkjennelse med sine grafiske bylandskap. Han holder nå sin første store separatutstilling, kort tid etter at han er ferdig med sin utdannelse fra Aalto University i Helsinki. Serien Block er fotografert i farger, men fotografiene fremstår nesten helt fargeløse. Serien er tatt i New York hvor Huhta observerer menneskene i dette kalde bylandskapet.

– Jeg visste ikke hvor kaldt og melankolisk jeg må ha opplevd mitt første besøk i New York, en by som, for meg, var klaustrofobisk og til og med litt skremmende. Etter fotograferingen som skulle bli til serien Block, var det tydelig at dette var historien om meg selv som nykommer i New York. Dette var en periode i livet da jeg var glad og fornøyd, noe som gjør det nesten bisart at bildene i Block ikke viser et eneste spor av dette, forteller fotografen.

Fra serien Block på Fotografiska © Aapo Huhta
Fra serien Block på Fotografiska © Aapo Huhta

Etter fotograferingen startet en annen fase i prosessen, hvor han formet historien om det han har fotografert; hva handler disse bildene egentlig om?

– Flere av bildene jeg tok i begynnelsen av arbeidet med Block hadde ingen hensikt. Jeg likte bare prosessen ved å fotografere. Senere kunne jeg se helheten og ideen som lå under overflaten, og jeg var i stand til å skape den historien jeg var ute etter å formidle.

Det var i denne fasen Huhta begynte å se hva det var han egentlig hadde fanget i sine bilder. Hva handlet hans ubevisste søken egentlig om? Hvorfor måtte han ta det ene eller det andre bildet? Huhta mener at vi alle legger igjen spor etter oss og slik sett er bildene metaforer for våre egne liv og hva vi etterlater oss av spor i denne verdenen.

Young Nordic Photographer of the Year er Fotografiskas stipendet deles ut årlig for å støtte en ny generasjon nordiske fotografer. Vinneren får 10.000 euro, en personlig mentor og en separatutstilling på Fotografiska.

Boken Block er gitt ut av Kehrer Verlag, 2015. Utstillingen vises til 28. august.

www.fotografiska.eu

Written By
More from Pål Otnes
Fotografi #5 2017 ute nå
September/oktobert-utgaven av Fotografi er viet temaet «Norden», der vi har funnet fotografer i...
Read More
0 replies on “Aapo Huhta med utstilling på Fotografiska”