Adrian Øhrn Johansen vant Fotografis første Portfoliopris

Foto: Adrian Øhrn Johansen

Fotografis nye storsatsning, Fotografis Portfoliopris, vakte interesse langt over det forventede og juryen hadde en vanskelig jobb med å velge ut de ti beste bidragene. Men vinneren ble valgt enstemmig. 

Adrian Øhrn Johansen ble den første vinneren av Fotografis Portfolipris. Han er utdannet fotojournalist  fra Høgskolen i Oslo og Akershus og er opprinnelig fra Hvaler. Han har nå flyttet tilbake etter å ha jobbet i Oslo i noen år som frilansfotograf for blant annet Dagbladet, VG og Dagens Næringsliv. Han er også med i tredje runde av Norwegian Journal of Photography, som avsluttes nå om et par uker. Vi tok en prat med vinneren i forkant av utstillingsåpningen på Fotografiens Hus i Oslo.

– Det har vært reportasje hele veien for meg, forteller Adrian. – Jeg har vært interessert i journalistikk hele mitt liv. Min far var journalist og jeg var ofte med ham på jobb, så for meg var det en helt naturlig vei å gå. Det var i lokalavisen fotointeressen ble vekket. Jeg begynte ikke å fotografere solnedganger eller uskarpe duer på torget, men fikk i stedet relativt tidlig prøve meg som pressefotograf.

Voldens land
Adrians prosjekt er fra Honduras. I 2012, da han reiste dit for første gang, var det verdens voldeligste land med flest drap pr innbygger utenfor rene krigssoner. Befolkningen er på rundt 8 millioner og med 7.100 drap i løpet av ett år vil si at det begås et drap hvert 74. minutt. Til sammenligning er det gjennomsnittlig under 50 drap i Norge i løpet av et år. Det var kontrasten mellom vårt fredelige samfunn og den ekstreme volden i Honduras som vakte hans interesse for temaet.

– En av konsekvensene av volden er at folk mister tilliten til hverandre. Trygghet og tillit er noe av det jeg setter størst pris på i vårt samfunn. Hvis man pirker litt i overflaten i det lille landet i Mellom-Amerika kommer en kollektiv frykt til syne. Folk tar så mange forholdsregler i hverdagen at det bidrar til å bryte ned sosiale strukturer. Det kan være farlig å tro at man forstår situasjonen godt når man oppholder seg i de mest voldsutsatte områdene.

– Det begås også enormt mye kriminalitet som ikke resulterer i drap. Honduras er et viktig transittland for narkotika, og ran og bestikkelser forekommer i stor utstrekning. Hensynsløse gategjenger rekrutterer fattige ungdommer i stor utstrekning, og organiserte kriminelle har i mange områder, og innenfor mange sektorer, stor makt. Både rettsvesenet og politiet er gjennomsyret av korrupsjon. Statistikker viser at nesten ingen drapsmenn blir fengslet, så folk blir redde for å anmelde kriminalitet, forteller fotografen.

Egen sikkerhet
Prosjektet er en imponerende skildring av en tøff virkelighet, hvor lokalbefolkningen blir holdt i en konstant tilstand av frykt. Som journalist og fotograf er man heller ikke immun, farene er reelle også når man jobber som utenlandsk journalist i området.

– Jeg har vært i mange av de mest utsatte områdene, men jeg drar aldri alene. Jeg samarbeider både med politiet og lokale folk, og en av dem er på min alder og har blitt en god venn. Men som journalist må jeg passe på, jeg vet aldri hvem jeg snakker med eller hvilken agenda de har. Det gjelder å holde tungen rett i munnen og å være kritisk. Dessuten er det stor risiko for at uskyldige personer får alvorlige problemer fordi de snakker med meg. Det er alltid det aller viktigste å unngå.

– Det er et vanskelig tema å fotografere. Målet mitt er at når jeg er ferdig skal jeg også ha pirket borti noe av det som det ikke er så lett å ta bilde av, fryktfølelsen, den skumle nerven som er i disse stedene. Men jeg ønsker også å vise at det finnes vanlige mennesker som lever midt imellom all volden og kriminaliteten, som lever sine daglige liv. De er som deg og meg, allrighte mennesker. Alt er ikke bare svart, avslutter Adrian.

Vinneren av Fotografis Portfoliopris får et stipend på 10.000 til å utvikle sitt prosjekt videre. I tillegg vinner han et Canon EOS 5D Mark III. Hans serie publiseres også i Fotografis portfolioutgave og i utstillingen på Fotografiens Hus.

Utstillingen åpner torsdag 1. desember klokken 18.00 på Fotografiens Hus i Oslo.

Fotografis Portfoliopris sponses av Canon.

canon-logo

Her kan du se Adrians serie fra Honduras:

More from Kristin Skåmedal
Celsius showcase: Tre fotoprosjekter
Hebe Robinson, Beathe Schieldrop og Erlend Mikael Sæverud ble uteksaminert fra Bilder...
Read More
0 replies on “Adrian Øhrn Johansen vant Fotografis første Portfoliopris”