Alt klart for Dok12 – ledige billetter

Walter Astrada kommer til Dok12

Neste onsdag braker det løs med kåringen av Årets bilde, etterfulgt av seminarer og debatter. Lynsey Addario – aktuell med utstillingen «24 timer i Afganistan» på Nobels fredssenter – erstatter Sally Mann som måtte melde avbud etter å ha skadet seg da hun falt av hesten sin.

Den gode nyheten er at det er blitt ledige festivalpass. Pressefotografenes Klubb opplyser at de har 15 festivalpass til Dok12 – som i utgangspunktet ble utsolgt allerede i januar (festivalpass kan bestilles på Fotojournalisten.no).

Lynsey Addario er en av få kvinnelige fotojournbalister som oppsøker de aller farligste konfliktområdene. Toi ganger er hun blitt kidnappet, hun har blitt tatt av Taliban og vært involvert i en alvorlig biluklykke. Hun mener selv hun har lært og tar en kalkulert risiko.

Må være der historien utspiller seg

– Jeg må sammenlikne bildene jeg trenger, med risikoen. Samtidig må jeg som fotograf være der historien er. Jeg har nok latt familien min gå igjennom mye på grunn av jobben min, men noen må gjøre den, sier hun i et intervju med Fotojournalisten.no.

– Jeg skulle gjerne sett flere kvinner ute i felten. Det hadde vært veldig fint å ha andre kvinner å relatere til. Det er en machokultur blant fotografer som jobber i konfliktområder og som kvinne føler jeg meg ofte veldig sårbar. Jeg gråter mye. Ting jeg ser påvirker meg veldig. Samtidig tror jeg grunnen til at jeg er i live er nettopp fordi jeg er en kvinne. Som kvinne får man også oftere bedre tilgang, man blir ofte undervurdert og folk har lave forventinger til deg. Dette ser jeg på som en fordel. Men jo eldre jeg blir, jo vanskeligere blir det å opprettholde denne uskyldigheten, sier hun videre i det samme intervjuet – gjort av Anne-Stine Johnsbråten for Fotojournalisten.no.

Du kan lese om alle fotografene som kommer til Dok12 her.

Bredere programprofil en styrke

Det er synd både for festivalen og de som ønsket å høre Sally Mann at hun ikke kan komme, for det var et spennende grep fra festivalledelsen å invitere henne. Sally Mann er jo ingen typisk fotojournalist, men hennes personlige stil vil være en naturlig inspirasjonskilde for de aller fleste fotografer – uansett hva de jobber med. Dette ville gitt Dok12 et bredere og mer sjangeroverskridende innhold. Samtidig er det klart at Bruce Davidson er hovedgjest ved Nordic Light i april. Skulle vi tenkt oss tradisjonelle sjangergrenser for de to festivalene skulle jo Davidson vært på Dok12, mens Sally Mann hører «hjemme» på Nordic Light.

At begge festivalene utvider profilen sin bidrar kanskje til at de begge favner videre og tiltrekker seg et bredere publikum. At de to festivalene skal samarbeide nærmere i framtiden er jo også et godt tegn. På sikt ser det ut til at begge festivalene befester sin posisjon i Norge.

Her er programmet for Dok12:

Onsdag kl 1400
Årets Bildeutdeling – gratis og åpent for alle
fra kl 1800

Debatt
Walter Astrada
Espen Rasmussen

Torsdag fra kl 1800
Debatt
Sami Siva
Jocelyn Bain Hogg

Fredag fra kl 1800
Anastasia Taylor-Lind
Antoine D Agata
Darcy Padilla

Lørdag kl 1300
Omvisning med Lynsey Addario på Nobel Fredssenter
fra kl 1700
Liz Hingley
La Toya Ruby Frazier
Lynsey Addario
Fra kl 2200  party på Bilder Nordic
for festivaldeltagere

 

Walter Astrada kommer til Dok12
More from Morten M. Løberg
Hells Angels til Nordic Light
Marcel Leliënhof har fått et sjeldent innsyn i motorsykkelklubben Hells Angels og...
Read More
0 replies on “Alt klart for Dok12 – ledige billetter”