Alt klart for Fotografiens dag

Preus Museum inviterer til fotofest i museets lokaler i Horten førskommende søndag. Årets festivalutstiller er Johanne Seines Svendsen som viser sine arbeider med kollodium, en av de aller første fotografiske prosessene.

Fotografiets dag har et bredt program som har kommet i stand gjennom et samarbeid med med flere av de norske foto-organisasjonene. Her kan man få med seg en rekke utstillinger og foredrag, samt konkurranser og aktiviteter for barna. Her er noen høydepunkter fra programmet:

Festivalutstiller
Johanne Seine Svendsen bruker kollodium våtplate, som er en 160 år gammel prosess. Hun har valgt å kalle arbeidet sitt langsomt fotografi, inspirert av sosiale, miljømessige og kulturelle tendenser. Seines Svendsen tar i bruk våtplaten som et grep for å bremse ned arbeidet med fremstillingen av bildet og for å jobbe manuelt, i konstant dialog med fotografienes materialitet.

Juryert utstilling
En av de største attraksjonene er den store juryerte utstillingen som holdes utendørs; en kjempedugnad med masse spennende fotografi der femti fotografer selv monterer bildene sine og er til stede på dagen! 127 søkte om å bli med i årets juryerte utstilling. Her er de femti juryen valgte å stille ut:
Adrian Bugge, Andreas Felipe Rød, Andreas Overrein, Andres Felipe Vargas Hoyos, Anette Wig, Anna Nowogrodzka, Beate Winther, Birger Falch-Pedersen, Camilla De Lange, Charlie Fjätström, Dan Skjæveland, Eli Alette Schøyen, Elisabeth H. Seland, Elisabeth Kalseth, Ellen Cecilie Fleischer, Geir Tønnessen, Hans Aage, Harald Sørensen, Ingrid Halvorsen, Jarle Harkestad, Jarle Kavli Jørgensen, Jeanine Renate Norbeck, Kai Fossgård, Kai Svellingen Flatekvål, Kaire Kitse, Kamil Grzybowski, Kathrin Simonsen, Kenneth Jensen, Kirsti Backman, Kristin Linnea Backe, Kristine Norlander, Lin Stensrud, Line Hårklau, Marianne Udnæs, Markus Andersson, Matias Østebø, Nils Borch, Pierre Chaton, Roald Synnevåg, Sunniva Hammerås, Terje Abusdal, Therese Sørensen, Tina Signesdottir Hult, Tiril Guttorm, Tom Lund, Tony Westheim, Toril Bakke, Tormod Solløs, Trond R. Tunheim og Unni Brekke.

Through a Glass, Darkly © Johanne Seines Svendsen
Through a Glass, Darkly © Johanne Seines Svendsen

Fagfotografene
I tillegg til festivalutstillingen og den juryerte utstillingen, stiller de norske fotografforeningene stiller med sine utstillinger; Institusjonsfotografenes Forening viser Karsten Sunds enorme insektsbilder, Pressefotografenes Klubb stiller med avgangsutstillingen til fotojournalistutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus: A Time to Talk, Norske Reklamefotografer viser Gullsnitt på skjerm, og Norsk Selskap for Fotografi stiller med flere ulike utstillinger.

Fotografen 1989
Et morsomt gjensyn er Fotografen 1989, en utstilling som ble lagd da fotografiet var 150 år. Her har kan man se hvordan fagfotografer i 1989 så på seg selv, og det er unektelig noe tidstypisk ved disse selfiene!

Fotografiets-dag

Fotohistoriske foredrag
Foredragsrekken tar oss gjennom fotohistorien ved at Johanne Seines Svendsen presenterer sitt arbeid med «det langsomme fotografiet» og en teknikk som er over 150 år gammel, Harald Østgaard Lund sveiper gjennom historien ved å se nøyere på postkort som er merket «ekte fotografi» – hva kan nå det være? Finnes det uekte fotografi? Og Pernille Scheele tar oss helt fram til i dag ved å snakke om hvordan mobilen og de sosiale mediene har endret de private øyeblikkene. Her kan man også få med seg noen tips og triks for å få det beste ut av øyeblikkene som er fanget med mobilen.

I tillegg får man foredrag om Carl Lumholz, kurator Hanne Holm-Johnsen vil vise fram synsmaskiner og andre skatter fra samlingen som smakebiter på det som kommer i jubileumsutstillingen i 2015, fotokonservator Jens Gold vil vise fram resultatet etter museets første workshop i kunsten å lage daguerreotypier – den aller første fotografiske prosessen som fikk utbredelse, som fikk æren av å være «den første» – offentliggjort 19. august 1839.

fotoKIDS
For barna er det selvsagt også noe å oppleve – de kan lage sine egne solbilder ved hjelp av sol, vann og et magisk papir, det blir figurteater med teaterlek, moro med hoppeslott, sukkerspinn og popcorn, de kan delta på fotosprinten (som også er for de voksne) og de litt større kan være med på selfie-workshop med fotoKIDS.

www.preusmuseum.no

Written By
More from Redaksjonen
Arne Strømme
Arne Strømmes motiver spenner over et stort felt. Det er kanskje derfor...
Read More
0 replies on “Alt klart for Fotografiens dag”