Andrea Diefenbach:
Country Without Parents

Country Without Parents © Andrea Diefenbach

Andrea Diefenbach har gjort flere prosjekter i Europas ytterkant. På Fotobokfestival Oslo viser hun bilder fra sin andre bok ”Country Without Parents”.

Fotografi møter Andrea på Youngstorget, omkranset av en sirkel av containere. Til sammen danner disse festivalområdet til Fotobokfestival Oslo, som er fylt med utstillinger, bøker og bar. I en av containerne vises Andreas serie fra Moldova, et land preget av migrasjonen til Vest-Europa og drømmen om et bedre liv. Tilbake sitter barna og venter på å få se sine foreldre igjen, mens besteforeldre, naboer eller læreren passer på barna.

Det kan ta flere år før barna får reise etter sine foreldre da mange ikke har oppholdstillatelse i landene hvor de jobber. Prosessen med å få permanent oppholdstillatelse kan ta mange år og i mellomtiden tør mange ikke å reise hjem. Frykten for å ikke kunne reise tilbake er for stor, tilbake til det som tross alt er en jobb, inntekt og sikkerhet for dem selv og sine barn hjemme i Moldova.

Det er ikke første prosjektet Andrea har gjort i regionen, og det var etter en serie om AIDS i Odessa at hun fikk høre om situasjonen i Moldova. Etter flere turer vokste prosjektet frem og bildene fokuserer både på barna hjemme i Moldova, og på foredrene i Italia og andre europeiske land.

Konsekvensene for både barna og Moldova er store. Tilbake i landsbyene sitter stort sett barn og eldre, og så fort forholdene tillater hentes barna av sine foreldre og tas med til sine nye hjemland. Problemet gjelder stort sett hele landet; arbeidsplasser som forsvant i kjølevannet av oppløsningen av Sovietunionen har ikke blitt erstattet av nye. Arbeidsledigheten er svært høy, og de få som likevel har jobb tjener i snitt 200 euro i måneden, noe som heller ikke er nok til å leve av.

Alle ønsker en bedre fremtid for sine barn, og her ligger også paradokset. For å kunne gi barna en bedre fremtid må foreldrene forlate sine barn. Mange ønsket nok å opparbeide seg nok penger til å kunne reise hjem for å skape seg et bedre liv der hjemme. Men realiteten er som regel motsatt, de fleste velger å ikke reise tilbake.

Utsillingen Country Without Parents og Oslo Fotobokfestival kan besøkes på Youngstorget til og med søndag 20. september.

www.fffotografer.no
www.andreadiefenbach.com

Written By
More from Pål Otnes
Arnfinn Johnsen: Gull
– Det gikk opp for meg at jeg hadde jobbet med våre...
Read More
0 replies on “Andrea Diefenbach:
Country Without Parents”