Andrea Gjestvang er «Årets frilanser»

Frilansjournalistene/NJ kåret fotojournalisten Andre Gjestvang til Årets frilanser på sitt årsmøte 26. oktober.
Om årets vinner skriver juryen blant annet i sin uttalelse:

« Andrea Gjestvang er en frilanser som i hovedsak bruker sin energi på få, men svært gjennomarbeidede prosjekter. Noe av dette er typiske arbeider som ikke kaster av seg på kort sikt, og som krever et stort personlig engasjement, og som ikke er preget av kompromisser, tvert imot. Dette står det respekt av. I prosjektet «Disappearing Ice Age» skildrer hun livet på Grønland over lang tid. Hun tilbringer flere måneder i Finnmark for prosjektet «Everybody Knows This is Nowhere» utelukkende for å jobbe med sitt eget prosjekt. Og hun stopper ikke der: Hun drar tilbake og tilbringer nye, lange perioder blant ungdom i Finnmark for å lage en fotodokumentar som tar oss med bak klisjeene. I en tid preget av hastighet og raske nyheter lar vi oss imponere og inspirere av denne langsomme og grundige måten å arbeide på.»

Gjestvang fotograferer både nyheter og for magasiner, og mange har sett hennes bildedokumentar om overlevende etter Utøya. Gjestvang er i år å finne på Photo District News’s liste over 30 fotografer verd å følge, og hennes dokumentarer er presentert i en rekke internasjonale publikasjoner, blant annet i Stern Magazine, Newsweek og National Geographic.

Tilfeldigvis  lanserer Gjestvang boken «En dag i historien», portretter av Utøya-overlevende samtidig med at hun får prisen. Gjestvang har også skrevet tekstene. Juryen mener hun i denne boka viser seg som en uvanlig god formidler av både mennesker og stemninger, som en dyktig journalist og en strålende fotograf.

Juryen har også lagt vekt på Gjestvangs engasjement for andre frilansere. Sammen med kollega Marie Sjøvold driver hun nettsiden Heartbeatphotography.org, der de siden 2009 har promotert andre kvinnelige fotografer, delt av sine erfaringer som frilansere og gitt råd til andre som vil satse som dem.

Prisen Årets frilanser deles ut av Frilansjournalistene/NJ, som med over 800 frilansjournalister og -fotografer som medlemmer er nest største lag i Norsk journalistlag. Med prisen får vinneren 20.000 kroner og et diplom tegnet av Finn Graff. Juryen for prisen Årets frilanser 2012 har bestått av Linn Stalsberg (juryleder), Åshild Eidem, Per Asbjørn Risnes jr. og Paul S. Amundsen.

Andrea Gjestvang ble kåret til Årets frilanser av Frilansjournalistene/NJ. (Foto: Inge Ove Tysnes).

More from Toralf Sandåker
3 på rad: Ny optikk fra Tamron og Panasonic
Tamron fortsetter å utvikle sin nye SP-serie med to nye fullformatobjektiver med...
Read More
0 replies on “Andrea Gjestvang er «Årets frilanser»”