Andreas Smaaland ny debutantutstiller

Nykommeren Andreas Smaaland ble Interfotos debutantutstiller nr. 15.

Vernissage holdes torsdag 21. oktober kl. 17 hos Bølgen & Moi på Briskeby i Oslo.

Andreas Smaaland (38) er oslogutt. For to år siden førte tilfeldigheter til at han ble arbeidsledig. Andreas kjøpte fotoapparat, gikk ut i gatene og begynte å fotografere. Selv sier han at det bare er å gå ut, så kommer bildene av seg selv.

170 år etter at fotografiet ble oppfunnet skal det mye til å imponere med et portrett – det var jo først og fremst dette fotografiet opprinnelig ble benyttet til. Andreas Smaaland gjør akkurat det. Sjelden har juryen sett arbeider som dette, og etter at Smaaland enstemmig ble valgt sitter juryen igjen med følelsen av at vi har fått æren av å lansere Andreas Smaaland før han ble oppdaget av andre.

Juryens mening

Andreas er en nykommer til fotografiet, men han viser en imponerende visuell forståelse for det umiddelbare i øyeblikket – uten å ty til kunstige forsterkende effekter. Han bruker gateportrettet til å gi oss skildringer av tidsidentitet snarere enn å bruke fotografiet som et redskap til å fortelle en historie. Det er dette aspektet som skiller gatefotografiet fra dokumentaren. Men i begge sjangre er forholdet mellom estetikk og den personlige situasjonsinnlevelsen like sentral. Det er bemerkelsesverdig at Andreas så tidlig i sin fotografiske løpebane evner å skildre livet i sin rastløse tilfeldighet så godt som han gjør.

Juryen besto av Egil B. Nilsson og Jorunn Sjølli fra Interfoto, Tore Holter og Kristin Skåmedal fra Fotografi, Jens Blom fra Bølgen & Moi, Ingvar Moi fra Dinamo og fotograf Rolf M. Aagaard.

Formål

Interfotos debutantutstilling har som mål å presentere ferske fotografer. Separatutstillinger er en viktig mulighet for nye fotografer som ønsker oppmerksomhet rundt sitt bildespråk, tekniske løsninger og visuelle sans.

I tillegg har Interfoto som mål å fremme fotografiet som uttrykk og kunstform. Ved å eksponere fotografiene i trafikkerte kultursentra, bidrar Interfoto til å øke interessen for fotografi både som kommunikasjon og som investeringsobjekt.

Siden 2002 har Interfoto rukket å arrangere 14 debutantutstillinger samt en jubileumsutstilling. Utstillingene trekker et stort og bredt publikum, og har satt fart på karrieren til de utvalgte debutantene.

More from Morten M. Løberg
Drømmen om det perfekte bildet – NSFF er 85 år
Hva er det perfekte bilde? Fotoklubbene i Norge har søkt svaret ved...
Read More
0 replies on “Andreas Smaaland ny debutantutstiller”