Årets fotograf

Foto.nos fotokonkurranse Årets fotograf ligner nå veldig på Fotografis Årets fotograf-konsept og lesere blander sammen de to fotokonkurransene.

Foto.no har lansert sin fotokonkurranse Årets fotograf i en innpakning som ligner Fotografis mangeårige konkurranse med samme navn. Nå viser det seg at lesere blander sammen de to konkurransene.

Fotografi har arrangert Årets fotograf siden 1980-tallet. Konkurransen ble startet allerede i Knut Førsunds tid som redaktør i Fotografi. Foto.no har hatt en konkurranse de har kalt Årets fotograf siden 2004. Hver måned har leserne stemt fram et vinnerbilde, og den som i løpet at årets har samlet flest stemmer ble Årets fotograf. Nå er opplegget endret til runder med bundet tema og en jury som utpeker vinnere i totalt seks runder.

Fotografi har tidligere hatt både bundet tema og fritt motiv i sine totalt fire runder. I år har Fotografi en runde med fritt tema og tre runder med bundet tema. Det har alltid vært en jury som har avgjort de forskjellige rundene.

Nå viser det seg at lesere blander sammen de to konkurransene som er mye likere enn tidligligere. Det gjør det sannsynligvis ikke enklere for leserne at konkurransene har samme navn.

– Årets fotograf er ingen beskyttet tittel, men man stjeler et godt innarbeidet navn som har en god klang, sier redaktør Tore Holter i Fotografi. – Dette vitner om liten oppfinnsomhet og er etter min mening moralsk forkastelig. De fleste forbinder Årets fotograf  med Fotografi, som har arrangert denne konkurransen i stort sett samme form siden 1980-tallet, sier Holter.

Vil heve nivået

– Det har ikke vært vår intensjon å kopiere Fotografis opplegg, men jeg ser jo at det er likheter, sier Foto.nos redaktør Frank Hesjedal i en kommentar. – Vi har endret vårt konkurransekonsept fordi vi ønsker å heve kompetansen og nivået på vår konkurranse. Skal du arrangere en konkurranse over ett år er det heller ikke så veldig mange måter å gjøre det på, konkurranseoppleggene må nødvendigvis ha likheter.

– Men det går vel an å finne på et eget navn?

– Vi har brukt navnet Årets fotograf i mange år med et litt annet opplegg, så det er ikke noe nytt. At vi nå endrer opplegget på en fotokonkurranse som har vært kalt Årets fotograf helt siden starten betyr at vi ønsker å gjøre konkurransen bedre. I den grad det ligner på Fotografis opplegg er vel dette heller en honnør til Fotografis opplegg, selv om jeg avviser at det er snakk om en direkte kopi. Vi har hentet ideer, men ingen kan heller ha monopol på et konkuranseopplegg som er ganske vanlig og allment. Vi har valgt å ha bundet tema i hver runde, bortsett fra den første runden. I fjor hadde Fotografi fritt motiv i alle rundene. At de i år har tre runder med bundet motiv ble bestemt etter at vi hadde lansert vårt konkurranseopplegg.

– Redaktør  Tore Holter mener det er moralsk forkastelig å stjele navnet. Hva er din kommentar til det?

– Da tror jeg Holter skal åpne øynene for hva som virkelig er umoralsk, urettferdig eller leit i verden. Å bruke slik karakteristikker i denne sammenheng blir litt flåsete etter min mening. Jeg mener alt av fotokonkurranser som aktiviserer fotointeresserte fortjener honnør.

– Er det ikke et problem at lesere nå synes å blande sammen de to fotokonkurransene?

– Både du og jeg opplever vel at våre lesere også blander sammen Fotografi.no og Foto.no fra tid til annen. Jeg ser ikke på dette som noe stort problem.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Er portrettfotografen kunstner?
– Knapt noen fagfotograf i Norge i dag som lever av å...
Read More
6 replies on “Årets fotograf”
 1. says: Tiril

  Eneste måten å løse dette barnslige «problemet» på er å finne et annet ord for fotografi. Lykke til.
  Foreslår å ta en spell-check på denne teksten…

 2. says: Rolv

  Jeg må nå si at jeg blir mere forvirret av at det er to Redaktører i fotografi.no… 🙂 fotograf er vel ikke en beskyttet tittel? vi arrangerer årets fotograf i fotoklubben vår… håper vi ikke er i trøbbel nå 🙂

  1. says: Rolv

   edit.. my bad… var litt rask med å annta at artikkelskriver var redaktør i fotografi.no 😛

   1. says: Rolv

    nei nå er jeg forvirret igjen… trodde bildet av Redaktør Frank Hesjedal var artikkelskriver… foreslår at dere endrer en av titlene på redaktørene deres til «Årets redaktør…»

 3. says: Mette

  Denne diskusjonen er helt på jordet. Såvidt jeg vet har blader, aviser, nettsider osv gjennom tidene kåret «Årets Navn», «Årets Fotograf» osv. Det har da aldri blitt tatt patent på den tittelen?
  Og hvorfor tar dere dette opp først nå? Foto.no har hatt kåringen «Årets Fotograf» i sju år nå, og NFF har hatt det i 30 år. Kanskje heller NFF skal prøve å ta Fotografi istedet?

Comments are closed.