Arles-grunnleggeren død

Lucien Clergue under Nordic Light i 2012. © Morten M. Løberg
Den franske fotografen Lucien Clergue er død, 80 år gammel. Clergue er kjent blant annet for å ha skapt fotofestivalen i Arles og for sine aktstudier fotografert ute ved kysten like syd for byen hvor han bodde hele livet.

Lucien Clergue under Nordic Light i 2012. © Morten M. Løberg
Lucien Clergue under Nordic Light i 2012. © Morten M. Løberg
Lucien Clergue begynte å spille fiolin da han var barn og etter flere års studier mente læreren hans at han ikke hadde noe mer å lære ham. Men Clergues familie hadde ikke råd til å betale for videre studier på høyskole eller universitet. I 1949 lærte han seg grunnleggende fototeknikk, og han fotograferte blant annet på tyrefektninger på arenaen i Arles. Han fikk anledning til å vise noen av bildene sine til den spanske maleren Pablo Picasso. I denne perioden jobbet Clergue også på en bildeserie med akrobater og sirkusartister som han kalte «Saltimbanques».I 1955 besøkte Lucien Clergue Picasso i Cannes. Picasso verdsatte Clergues bilder og de to ble venner, et vennskap som varte helt til Picassos død. Clergue selvbiografiske bok «Picasso My Friend» ser tilbake på denne viktige viktige perioden i livet hans.Clergue er også kjent for sine bilder av sigøynere, men det er nok aktbildene som først og fremst definerer fotografen og bildekunstneren Lucien Clergue – og sammen med Jeanloup Sief (1933 – 2000) er Clergue blant de fremste eksponentene for fotografisk akt i frankrike.Det var i 1968 at Clergue grunnla Rencontres d’Arles photography festival sammen med vennen og kollegaen Michel Tournier. Denne fotofestivalen går av stabelen hvert år i begynnelsen av juli, og også mange norske fotografer besøker Arles. Clergues bilder har naturlig nok ofte vært en del av utstillingsprogrammet.

Clergue besøkte Nordic Light fotofestival i Kristiansund i 2012.

Clergues fotografier finnes i en rekke museumssamlinger verden over. Han holdt over 100 separatutstillinger i løpet av livet. Arles by hedret Clergue med en kjøpe en retrospektiv samling av 360 av hans bilder som daterer seg fra 1953 til 2007. Mange av disse bildene er permanent utstilt i Musee Reattu i Arles.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Skriver ikke under
Aller Media hevder at «en god del» frilansere har skrevet under den...
Read More
0 replies on “Arles-grunnleggeren død”