Arnfinn Johnsen: Gull

© Arfinn Johnsen

– Det gikk opp for meg at jeg hadde jobbet med våre olympiske gullmedaljevinnere i 20 år, forteller Arnfinn Johnsen. Det var på tide med utstilling og bok. Resultatet kan du se i Rådhusgalleriet i Oslo fra torsdag 26. september.

© Arfinn Johnsen
© Arfinn Johnsen

Gjennom tyve år har den prisbelønte fotografen Arnfinn Johnsen portrettert våre olympiske gullmedaljevinnere, fra Hjalmar Andersen og Birger Ruud til Kari Traa og Therese Johaug. Da det hadde gått 20 år siden forrige gang serien hadde blitt presentert, tenkte den Hamar-baserte fotografen at det var på tide med ny bok. Prosjektet hadde vokst betydelig på disse årene, og fotografen fikk Font Forlag med på ideen – og så ble utstilling atpå til.

Ved siden av fotografiene får hver av de 101 norske OL-vinnerne sitt tekstlige portrett, ført i pennen av forfatter og tidligere sportsjournalist Åge Dalby. Kimen til prosjektet startet i forkant av OL på Lillehammer i 1994:

– Det startet allerede i 1991, da jeg så  en annonse i avisen, forteller Arnfinn. – Jeg er basert i Hamar, og så at OL-arrangørene ønsket et samarbeid med lokale kunstnere i forkant av OL. Jeg tenkte litt på det, og endte med å sende inn en søknad. Ideen var å ta portretter av idettsutøvere på en måte du ikke har sett før. Jeg ønsket å finne et nytt uttrykk i en ellers uniform sportsgenre og valgte derfor et uttrykk i sort-hvitt

– Er alle de 20 årene representert i utstillingen?

– Ja, faktisk er de 60 første bildene tatt allerede 1992, de ble publisert i en bok og vist på utstilling allerede i forkant av OL. En serie ble stillt ut permanent i Vikingeskipet, mens én turnerte rundt i Norge. Serien ble senere gitt til den Olympiske Komité etter turnéen. Fra tiden etter Lillehammer har jeg jeg også et stort bildemateriale som spenner helt fra OL i 1994 til i dag.

– Det har blitt en stor utstilling med 101 bilder, selv Rådhusgalleriet vil fylles til randen…

– Det er en stor utstilling, og jeg har jobbet ett helt år for å få den ferdig. Jeg har produsert alt selv, kopier, rammer og oppheng. Og 90 av bildene er analoge kopier, kun elleve er digitale. Det har blitt en del etterarbeid med andre ord, du kan si at jeg har retusjert støv til den store gullmedaljen, avslutter Arnfinn.

Utstillingen åpner torsdag 26. september klokken 15.00.

www.fotograf-johnsen.no

Tags from the story
, ,
Written By
More from Pål Otnes
Fotografi #4 ute nå!
I årets fjerde utgave tar vi blant annet for oss temaet reise. Vi...
Read More
0 replies on “Arnfinn Johnsen: Gull”