Arno Rafael Minkkinen til Oslo

Geirangerfjorden. © Arno Minkkinen

I 2006 var Arno Minkkinen utstiller på Nordic Light Fotofestival i Kristiansund, i dag åpner han utstilling på Blomqvist i Oslo sammen med Jeff Cowen og Yamamoto Masao.

Stranda. © Arno Minkkinen
Stranda, 2006. © Arno Minkkinen

Minkinnens fotokarriere tok fart da han meldte seg på en workshop med Diane Arbus ved Maine Photographic Workshops. To uker før kurset tok Arbus sitt eget liv. Deltagerne fikk tilbud om å gå på workshop med John Benson i stedet. Etter to dager mente Benson at Minkkinen like godt kunne reise hjem. Benson så overhodet ikke noe potensial i Minkkinens postkortaktige bilder av låvedører og jorder. Men Minkkinen ville ikke reise. ”Ta deg i hvert fall en dag fri og tenk gjennom hva du vil med fotograferingen din”, var Bensons råd.

– Bildene mine var dønn ordinære og kjedelige. Benson hadde helt rett. Så jeg begynte å eksperimentere. Inspirert av Diane Arbus’ kjente bilde av et middelaldrende ektepar som sitter nakne i sofaen, tok jeg noen bilder av min egen kropp i et stort speil jeg hadde funnet ute ved et jorde. Det ble en spennende og hektisk dag, og da jeg kom tilbake til workshopen med de nye bildene, fikk jeg bli, forteller Minkkinen. Trusselen om å bli sendt hjem startet en fotografisk karriere som har vart siden. I dag er Arno Minkkinen trolig den mest internasjonalt kjente nålevende skandinaviske fotograf.

Horisont, Stranda. © Arno Minkkinen
Horisont, Stranda, 2006. © Arno Minkkinen

 

– Jeg har aldri fotografert noe annet enn akt med min egen kropp som motiv, jeg har bare eksperimentert med andre teknikker som hullkamera og Polaroid i tillegg til min Pentax 6×7 og film, fortalte fotografen til Fotografi da han gjestet Nordic Light i 2006.

I dag åpner altså utstillingen på Blomquist, og du kan nå selv inspisere resultatet av Minkinnens arbeid gjennom en mannsalder. Utstillingen viser også bilder av fotografene Jeff Cowen og Yamamoto Masao. Alle tre er også tilknyttet galleriet PUG.

Utstillingen står til den 22. desember.

www.blomqvist.no

More from Morten M. Løberg
Første digitale “sorthvittkamera”?
Leica har noe i ermet som skal lanseres på en pressekonferanse i...
Read More
0 replies on “Arno Rafael Minkkinen til Oslo”