Banebrytende platinumtrykk

Magnum Photos viser snart nyframstilte platinumtrykk av flere av Elliott Erwitts ikoniske fotografier.

HP har lansert et ny løsning for å skrive ut negativer på transparent film. Platinum er er gammel prosess som utnytter platinum eller palladium (eller en kombinasjon av disse) i emulsjonen som påføres papiret. Prosessen krever kontaktkopiering under UV-lys og har derfor tradisjonelt vært begrenset til formatet på filmnegativet.

Det er ikke noe nytt at fotografer skriver ut negativer i stort format på transparente medier for å kunne kontaktkopiere bilder med gamle prosesser som f.eks. cyanotypi eller gummitrykk. Men materialene har vært vanskelige å håndtere og har gitt varierende kvalitet, så HP må tydeligvis ha lykkes med sitt nye materiale og software i den nye skriveren Designjet Z3200. I hvert fall er Erwitt selv fornøyd med jobben som Arcady Lvov og Gabe Greenberg – eksperter på henholdsvis  tradisjonell og digital «printmaking» – har utført.

Rolls Royce og Ferrari

– Når jeg sammenligner et av disse platiumtrykkene med en tradisjonell forstørrelse på barytpapir i mørkerom er det tydelig forskjell, sier Erwitt. – Platinumtrykket er mer delikat, tonaliteten er mykere. Platinum har vært Rolls Royce blant fotografiske prosesser, men vanligvis begrenset til mindre formater. Disse nye, store platinumtrykkene er en kombinasjon av Rolls Royce og Ferrari. Det er en ny måte å se disse kjente motivene på, sier han.

Magnum Photos viser platinumtrykk av fire av Erwitts mest kjente bilder i The Print Room, 63 Gee Street London EC1V 3RS, fra 15. september og to måneder framover. Sammen med platinumtrykkene vises også et utvalg av Erwitts bilder i tradisjonelt mørkeromshåndverk.

HP vil slippe spesifikasjonene på sitt filmmateriale og software under Photokina. Det vi vet så langt er at negativene skrives ut med sort og grønt blekk. Det er ikke nødvendigvis filmmaterialet som er så revolusjonerende, men at Lvov og Greenberg tilpasser negativene optimalt til prosessen særlig Lvov er ekspert på. Men de skryter uhemmet av HPs løsning:

– The negatives we’re getting from our HP printer are unparalleled by anything we’ve done before,” sier Greenberg, som har samarbeidet med printmaker Arkady Lvov i åtte år og eksperimentert med forskjellige skrivere for å finne den beste måten å lage storformatnegativer egnet for nettopp platinum. – The platinum prints the negatives produce have smooth gradations and even gray areas. These are the crème-de-la-crème of prints. We’re ecstatic about the new process, sier Greenberg.

More from Morten M. Løberg
Nye toppkameraer fra Nikon, Canon og Sony i høst?
Canon er i høst klar med 5D Mark III, Nikon har D4...
Read More
0 replies on “Banebrytende platinumtrykk”