Bob Carlos Clarke til National Portrait Gallery

GirlOnGirl. © The Estate of Bob Carlos Clarke/The Little Black Gallery.

Et utvalg portretter av den kjente fotografen Bob Carlos Clarke har blitt donert til National Portrait Gallery av Bob Carlos Clarke Foundation.

Bildene, som ble tatt mellom 1971 og 1998, omfatter portretter av blant andre Marco Pierre White og Mick Jagger. Andre høydepunkter er portretter av celebriteter som Ronnie Wood, Bryan Ferry, Elton John og Elle Macpherson.

Hans kone Lindsey Carlos Clarke og datter Scarlett har donert kopiene til National Portrait Gallery med utgangpunkt i hans betydelige bidrag til portrettfotografiet. I 2007 åpnet Lindsey Carlos Clarke The Little Black Gallery til Carlos Clarkes minne. Galleriet viser kunstnere fra hele verden, og huser også Bob Carlos Clarke Foundation.

I 2006 begikk Bob Carlos Clarke selvmord. Han hadde blitt kalt alt fra ”det mørke geniet” til ”den irske Helmut Newton”. Han er mest kjent for sine bilder av kvinner og gotisk-aktige portretter og motebilder. Philippe Garner, sjef for Christie´s auksjoner og en av veteranene i Londons fotoverden, kommenterte for et par år siden: ”Det som gjorde Bob Carlos Clarkes bilder så interessante var spørsmålet om han fotograferte det han hadde lyst til, eller det han fryktet. Jeg mistenker at svaret er begge deler. Seksualitetens kraft er skremmende, og å fotografere den er en måte å temme den på. Modellene balanserer mellom å være kvinner og gudinner. Til og med måten han fotograferte hud på er bemerkelsesverdig. Det er ikke hud slik vi kjenner den i virkeligheten.”

I løpet av de syv årene som er gått siden hans død har det blitt vist flere Bob Carlos Clarke utstillinger, først og fremst i The Little Black Gallery. Han ga også ut en rekke bøker, blant annet ”White Heat” fra1990. Tidligere hadde han utgitt ”The Illustrated Delta of Venus (1979), ”Obsession” (1981), ”The Dark Summer” (1985) og ”Shooting Sex” i 2003.

Bob Carlos Clarke ble presentert i Fotografi nummer 8 2012.

www.npg.org.uk
www.thelittleblackgallery.com

Written By
More from Pål Otnes
Åsa Sjöström: Grenselandet
Etter å ha reist verden rundt i noen år utdannet Åsa Sjöström...
Read More
0 replies on “Bob Carlos Clarke til National Portrait Gallery”