Bok til jul?

Rune Johansen: "Julenissen går ombord". Fra hans siste bok "Glade jul".

Ikke ferdig med julegaveinnkjøpene ennå? I dagene fram mot julaften skal vi se på et utvalg fotobøker som har havnet på vårt bord i det siste – og vi begynner med en potensiell julegave til de som egentlig ikke liker jula i det hele tatt.

Rune Johansens bok “God jul” er et resultat av flere måneders streiftog i Norge for å fange jula i alle dens aspekter, først og fremst i mer grisgrente strøk.

Ved første øyekast kan se se ut som ei anti-julebok, at fotografen driver gjøn med hele juletradisjonen. Men Rune Johansen er dypt seriøs i det han holder på med, han viser oss et usminket bilde uten ironi. Han elsker alt det rare han finner, og i hans øyne er det sannsynligvis ikke rart en gang, det er slik folk lever.

Slik at Rune Johansen holdt på i mange år, men årets bok er kanskje hans best til nå. Det startet så vidt i “Da æ var i Amerika” – hvor han begynte å inkludere bilder som kanskje var litt på siden av temaet. Dette har han videreutviklet i “God jul”. Midt mellom interiørbilder av med nissen i sofakroken kan det dukke opp et landskapbilde fra Lofoten. Det har ikke noe direkte med jul å gjøre, det er ikke sikkert det er fotografert i jula en gang, men så hører det hjemme i sammenhengen allikevel. Rune Johansen har blitt en god forteller med bilder, med sikker sans for hva som hører sammen og utfyller hverandre.

Han du en venn som egentlig ikke liker jula er dette gaven. Og sannsynligvis til mange andre også. Johansens bøker har alltid solgt bra og “God jul” blir neppe noe unntak.

“Boka er utgitt på forlaget Press.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Jonas Bendiksen ny Magnum-president
Den norske Magnumfotografen Jonas Bendiksen er valgt til ny president i det...
Read More
One reply on “Bok til jul?”
  1. says: Roar

    Flott kommentar av denne fantasisk flotte boka.
    Har gitt den i gave til kjæresten min.

Comments are closed.