Boktips for romjula: Tom Sandbergs ski-VM

Foto: Tom Sandberg

“Oslo 2011” er Tom Sandbergs personlige inntrykk og tolkning av ski-VM i Oslo. Det har blitt en særpreget bildebok, umiskjennelig Sandberg. Tore Holter har sett på boka.

Dette er minneboken fra ski-VM i Holmenkollen i 2011. En dristig satsning fra forlaget Press, mest fordi store sportsbegivenheter glemmes så fort. Orker vi å gjenoppleve historien på nytt – rundt 9 måneder senere – når vi allerede er i gang med å feire nye triumfer? Forlaget tenkte nok på det under planleggingen av boken, og skisserte en original løsning. De ga fotografjobben til Tom Sandberg, som fikk i oppgave å følge mesterskapet gjennom samtlige 12 dager. Bokens tekst skulle skrives av forfatter Henrik H. Langeland. Et svært kvalifisert mannskap må vi vel kunne si.

Sportsfotografenes bilder fra store skimesterskap kjenner vi godt. De fokuserer på høydepunktene og de dramatiske øyeblikkene – ofte så tett innpå at ingen detaljer går tapt. Det er en type bilder vi er blitt flasket opp på. Og den ekstreme nærheten til det som skjer er hva vi mest forventer i bildene for at vi skal kunne gjenoppleve dramatikken på nytt.

Tom Sandberg hadde et helt annet utgangspunkt. Spesielt opptatt av vinteridrett er han kanskje ikke, en typisk sports- eller nyhetsfotograf er han definitivt ikke. Når vi nå ser på resultatet og bokens bilder, kan vi i hvert fall si at Sandberg knapt har vært opptatt av begivenhetenes sentrum. Og de få gangene han er det, ligger dramatikken på behørig avstand. Blikket er for det meste fra sidelinjen, på de små detaljene, på hendelser som den garvede sportsfotografen knapt ville ofret oppmerksomhet. Det er bilder som nå og da virker svært ordinære – kanskje Sandberg ikke alltid har vært like inspirert eller komfortabel med oppgaven? Samtidig må vi si at han har fanget mye av stemningen i tåkehavet, der flere av bildene er små perler. Ikke minst hoppbildene der arkitektur og utøver smelter sammen til et spennende hele. Bildet på coveret er bokens aller beste. Det nærmer seg en klassiker.

Boka “Oslo 2011” er svært påkostet. Trykk og repro er gjort av svenske Elanders Fälth & Hässler AB, som nå ser ut til å ha blitt fast leverandør på norske kvalitetsbøker. Henrik Haugans bokdesign er elegant, der bildene gis rikelig med luft. Det bidrar mye til bokens eksklusive preg. Oslo 2011 er ikke som andre «mesterskapsbøker», der bilder som regel samles fra kreti og pleti. Her er det kun Tom Sandbergs bilder som gir oss tilbakeblikket.

Det holder både for ski-interesserte, og for dem som er spesielt opptatt av god fotografi.

Oslo 2011
Fotografier: Tom Sandberg
Tekst: Henrik H. Langeland
Forlaget Press 2011
207 sider
Format: 30,5 x 25,5 cm
ISBN: 978-82-7547-473-3

Written By
More from Tore
Helene Fjell: Inner Self
Helene Fjell er aktuell med utstilling på Celsius Showcase, men hun er...
Read More
0 replies on “Boktips for romjula: Tom Sandbergs ski-VM”