Boktips: The Photobook: A History volume III

Denne våren kom tredje, og etter hva ryktene sier, siste utgave av ”The Photobook: A History”. Bokverket, som er satt sammen av Martin Parr og fotohistorikeren Gerry Badger, har unektelig vært viktig for å befeste fotoboken som medium. 

 

THE-PHOTOBOOK: A History. Vol-III
THE-PHOTOBOOK: A History. Vol-III

Parr, som også er en av Storbritanias mest fremtredende fotografer, mener at fotoboken er det beste medium en fotograf kan bruke for å nå et stort publikum. Fotobøker er som en utstilling i miniatyr, ofte publisert i et begrenset opplag og mange av dem ender opp som vakre samlerobjekter.

Før interessen for å samle fotografi skjøt fart på begynnelsenn av 1970-tallet, var boken fotografiets viktigste medium. Mens mange fotografer nå higer etter utstillinger i gallerier, er det samtidig et økende antall som ser akkurat fotoboken som sitt fremste medium.

095-Be-Happy-cover-p

Parr og Badger har helt siden første boken hatt som kriterium at for å kunne kalles fotobok, skal boken ha et tema, og ikke bare være en løs samling bilder.

Det tredje volumet er delt inn i ni kapitler, som inneholder temaer som propaganda, identitet og konflikt. Her presenteres bøker som speiler fotokulturens globalisering, og vi får et innblikk i eksplosjonen av selvpubliseringsbøker og collage-bøker.

Oppslag fra boken "Coexistence" av Stephen Gill
Oppslag fra boken “Coexistence” av Stephen Gill

 

Av de mange bøkene kan Stephen Gills bok ”Coexistence” nevnes. En bok som begynte med et oppdrag om å fotografere en øde tomt i Luxemburg hvor det en gang hadde stått en smelteovn. Gill oppdaget en liten damm, og prosjektet endte med å handle om forholdet mellom industritomten og småkrypene i dammen.

Slik som i de to foregående volumene dukker det også her opp helt uventede bøker, som en bok utgitt i 1933, av en helt ukjent fotograf, med tittelen “Photographs of the Demonstrations Which Took Place in Palestine 1933”.

Som i de to tidligere utgavene finner man her et spennende utvalg fra to av våre fremste kjennere av fotobøker, og likte du Volume I og II er det ingen grunn til at ikke også denne skal finne en plass i bokhyllen.

Boken "Photographs of the Demonstrations Which Took Place in Palestine 1933". Fotograf ukjent
Boken “Photographs of the Demonstrations Which Took Place in Palestine 1933”. Fotograf ukjent

Fotobok:
The Photobook: A History Volume III
Utgitt av Phaidon.

www.phaidon.com

Tags from the story
,
Written By
More from Michael Dee
Horst P. Horst: Sensuelt sofistikert
The Victoria and Albert Museum viser en stor utstilling med motefotografen Horst...
Read More
0 replies on “Boktips: The Photobook: A History volume III”