Terje Bringedal i slett lune

Jeg skjønner at festivalsjef Terje Bringedal er såret av min omtale av noen av foredragene under Dok09, men er litt forundret over at han fastholder faktiske feil, sier redaktør Morten M. Løberg i en kommentar til Bringedals kritikk.

Terje Bringedal gjør av en eller annen grunn et nummer av at jeg angivelig skal ha kommet for sent til foredraget med Chris Morris “med en pils i den ene hånden”. Ingen av påstandene er riktige.

Jeg kom derimot for sent til foredraget Espen Rasmussen holdt, ganske enkelt fordi Terje Bringedal hadde gitt meg feil tidspunkt for foredraget. På grunn av annet arbeid hadde jeg uansett ikke anledning til å komme tidligere (og skulle etter planen gått glipp av Rune Johansen). Rasmussen var imidlertid i gang med sitt foredrag og siden jeg hadde planlagt å få med meg dette valgte jeg å smyge meg inn via en bakdør – forøvrig uten en øl i hånda.

Og forøvrig uten følge med “en kompis” slik Bringedal skriver i et innlegg på Fotojournalisten.com. Vedkommende skal i følge Bringedals observasjoner ha sittet på første rad og satt til livs en hamburger på ulekkert vis. Årsaken til at Bringedal har fjernet dette i innlegget han har sendt oss er sikkert at han  har blitt oppmerksom at det ikke var min kompis som angivelig “slafset” i seg en burger, men snarere hans egen. Nærmere bestemt en representant for en av Dok09s viktigste sponsorer.

Hva mitt inntak av fødevarer angår, er Bringedal mest opptatt av drikke. Riktignok ikke av vann, som jeg definitivt drikker mest av, men av såkalte alkoholholdige drikkevarer som Litteraturhuset har bevilling for å selge til konsum i lokalene. Han søker å framstille meg som mer interessert i å drikke øl enn å høre på foredragene. Han vet nok at heller ikke dette er sant – men vil gjerne etterlyse mer saklighet. Fra min side.

Såra og vonbråten?

Han blir ikke bønnhørt. Jeg skriver hva jeg vil både om Dok09 og alt mulig annet. “Sterkt og ærlig”, kommenterer Fotojournalisten.com på redaksjonell plass. Det er en god beskrivelse. Jeg tror Terje Bringedal er såret fordi en av fotografene jeg henger ut er Antonin Kratochvil. Bringedal setter Kratochvil svært høyt og de to er personlige venner. Det er lov å føle seg såret.

Det blir litt overdrevent å si vi har opplevd leserstorm etter min omtale av foredragene til Eivind H. Natvig, Linda Engelberth og Kratochvil, men vi har vel fått fem, seks kritiske henvendelser på mail (“Det er trist at det ikke går an å skrive om bilder uten å bli så til de grader useriøs og ufin”) og to positive (“sykt bra anmeldelse, man”) pluss noen telefoner. Ingen vil ha reaksjonene sine på trykk. En har sagt opp abonnementet sitt på Fotografi.

Det som stadig går igjen i slike reaksjoner er beskyldninger om usaklighet. Forbausende mange av de som skriver er veldig tilhengere av kritikk, de kan knapt få nok kritikk – bare den er “saklig”. Hva som er saklig er alltid noe den uenige forbeholder seg retten til selv å definere. Forbausende ofte er det slik at ros og alt man er enig i er det samme som “saklig”. Kritikk og omtale som man er uenig i er alltid “usaklig”. For mange er det selve formen som er “usaklig” hvis man ikke liker det man leser. Terje Bringedal skriver på Fotojournalisten.com at han ønsker seg et “saklig og entusiastisk” publikum på Dok10. Jeg har akkurat hørt at Dok10 blir flyttet til Nord-Korea og Kim Il Jong skal dele ut prisen for Årets bilde (fotografert av Terje Bringedal).

Fotografi.no har hatt bred dekning av alle Dok-festivalene Bringedal har vært med å arrangere. Jeg har aldri hørt et anerkjennende ord fra ham for all den positive oppmerkomheten festivalene har fått her på Fotografi.no – vi snakker om ca. 30 artikler bare om de to siste festivalene. Men når jeg skriver at mange fotografer kanskje synes workshopene i år var dyre, da gir Bringedal plutselig lyd fra seg. Den slags “harselas” ønsker han ikke. “Festivalen ble i hvert fall utsolgt og workshopene var fulle”, konkluderer Bringedal. Også dette har vi behørig omtalt, til og med på “saklig og entusiastisk” vis skulle jeg mene.

Morten M. Løberg
Redaktør
Fotografi.no

Tags from the story
Mer fra Morten M. Løberg

Nikon D4 er her

Da er Nikon nye flaggskip D4 her – slik vi kunne melde...
Les mer