Canon EOS-1D X Mark II
med 20 Mp og 4K video

Canon EOS-1D X Mark II
Her er den nye proffmaskinen til Canon: Canon EOS-1D X Mark II.

Canon har i dag lansert sitt nye flaggskip EOS-1D X Mark II. Mens de ytre endringene er forsiktige, er kameraet kraftig forbedret for både stillbildefotografer og videofotografer.

Canon-brukere vil kjenne seg igjen umiddelbart når de tar i bruk 1D X Mark II. Som vanlig har Canon ikke utfordret sine trofaste brukere ved å gjøre store endringer i utformingen og betjeningen. Men kameraet har fått helt ny innmat, der både bildebrikke, autofokus, lysmåling, signalbehandling, videoegenskaper, ytelse og lagringsenheter har fått en overhaling.

Canon EOS-1D X Mark II
En ny fullformat CMOS-brikke på 20 Mp og med Dual Pixel autofokus.

En helt ny CMOS-brikke som øker oppløsningen til 20 megapiksler har for første gang i et fullformatkamera fått Canons Dual Pixel AF-funksjon som kraftig forbedrer autfokusegenskapene under LiveView-fotografering og videoopptak. AF-området dekker nå 80 prosent av bildeflaten, og ved LiveView og filmopptak kan du velge fokuspunkt ved å berøre LCD-skjermen med fingeren.

Rå ytelse

Opptakshastigheten er økt til 14 bilder i sekundet ved kontinuerlig AF, eller hele 16 bilder med speilet vippet opp, LiveView og fast fokus- og eksponeringsinnstilling. For å klare dette har Canon utstyrt EOS-1D X Mark II med to nye prosessorer, samtidig som speil- og lukkermekanismen er oppgradert med separate motorer og fleksibelt oppheng som gir mindre vibrasjoner.

En forbedret flimerregistrering hentet fra EOS 7D Mk II og EOS 5DS-modellene sikrer riktig eksponering og farger under flimrende lys, og støtter lysskilder med opp til både 120 og 100 Hz frekvens. Bufferen tillater nå 170 RAW-bilder i full oppløsning og JPEG-opptak så lenge det er minne- og batterikapasitet. Dette er imidlertid avhengig av å bruke CFast minnekort. Mer om det nedenfor.

Canon EOS-1D X Mark II
LCD-skjermen har fått 60 % flere piksler og fokusvalg med fingeren.

AF-algoritmene er forbedret og skal i følge Canon gi bedre følgefokus også når motivet plutselig beveger seg. Alle fokuspunktene er nå kryssfølsomme og kan benyttes med f/8 blenderåpning. AF-følsomheten er dessuten utvidet til –3EV.

Canon EOS-1D X Mark II for videofotografer

Mens forgjengeren nøyde seg med å tilby Full HD video og manglet hodetelefonuttak, er EOS-1D X Mark II laget for 4K video i inntil 60p og Full HD opp til 120p. Dette gjør det også mulig å levere 8,8 Mp enkeltbilder fra sekvenser med 60 bilder i sekundet fra 4K-opptak. Du kan spille av sekvensen i kameraet og velge det enkeltbildet du vil trekke ut direkte, uten bruk av ekstern datamaskin.

Borte er SD-kortplassen, EOS-1D X Mark II beholder en hurtig Compact Flash minnekortplass, men har også en kortplass for den nye CFast 2.0-standarden. Disse kortene er mer robuste og har rundt 3x raskere ytelse enn de raskeste CF-kortene, der de klarer hele 440 MB per sekund.

Canon EOS-1D X Mark II
Tilkoblingspanelet avslører endelig en utgang for monitorlyd med hodetelefoner.

Tilkobling med og uten en tråd

Det står ikke på tilkoblingsmuligheter hos EOS-1D X Mark II, men fremdeles krever WiFi ekstern adapter som er ekstrautstyr. Den eksisterende WFT-E6 kan benyttes, men en ny WFT-E8 har enda raskere overføring. Begge disse kan benyttes til å fjernstyre kameraet trådløst med Canons app og en mobil iOS- eller Android-enhet.

På sidepanelet er innebygd utgang for USB 3.0-kabel, HDMI, gigabit Ethernet, stereo mikrofon og hodetelefon, PC-kontakt for blitz og 12-pinners kontakt for N3 kablet fjernkontroll. EOS-1D X Mark II er også utstyrt med innebygd GPS som støtter både den globale (US) standarden, det russiske og japanske systemet. GPS-systemet tagger automatisk bilder med geodata, og stiller automatisk klokken i kameraet riktig via satellitt.

[Oppdatert 2. februar 2016 kl. 07:18] Canon EOS-1D X Mark II er beregnet å kunne leveres i mai april. Norske priser er i skrivende øyeblikk ukjent, men antas å ligge rundt 60.000 kroner. Veiledende pris i Norge blir ca. 61.500 kroner inkl. mva.

Mer informasjon finner du hos Canon.

 

Mer fra Toralf Sandåker

Panasonic går til filmen med stillbilder

Filmegenskapene til Panasonics nye kameraer er så interessante at det er lett...
Les mer