Canon EOS-1D X Mark II
med 20 Mp og 4K video

Canon EOS-1D X Mark II
Her er den nye proffmaskinen til Canon: Canon EOS-1D X Mark II.

Canon har i dag lansert sitt nye flaggskip EOS-1D X Mark II. Mens de ytre endringene er forsiktige, er kameraet kraftig forbedret for både stillbildefotografer og videofotografer.

Canon-brukere vil kjenne seg igjen umiddelbart når de tar i bruk 1D X Mark II. Som vanlig har Canon ikke utfordret sine trofaste brukere ved å gjøre store endringer i utformingen og betjeningen. Men kameraet har fått helt ny innmat, der både bildebrikke, autofokus, lysmåling, signalbehandling, videoegenskaper, ytelse og lagringsenheter har fått en overhaling.

Canon EOS-1D X Mark II
En ny fullformat CMOS-brikke på 20 Mp og med Dual Pixel autofokus.

En helt ny CMOS-brikke som øker oppløsningen til 20 megapiksler har for første gang i et fullformatkamera fått Canons Dual Pixel AF-funksjon som kraftig forbedrer autfokusegenskapene under LiveView-fotografering og videoopptak. AF-området dekker nå 80 prosent av bildeflaten, og ved LiveView og filmopptak kan du velge fokuspunkt ved å berøre LCD-skjermen med fingeren.

Rå ytelse

Opptakshastigheten er økt til 14 bilder i sekundet ved kontinuerlig AF, eller hele 16 bilder med speilet vippet opp, LiveView og fast fokus- og eksponeringsinnstilling. For å klare dette har Canon utstyrt EOS-1D X Mark II med to nye prosessorer, samtidig som speil- og lukkermekanismen er oppgradert med separate motorer og fleksibelt oppheng som gir mindre vibrasjoner.

En forbedret flimerregistrering hentet fra EOS 7D Mk II og EOS 5DS-modellene sikrer riktig eksponering og farger under flimrende lys, og støtter lysskilder med opp til både 120 og 100 Hz frekvens. Bufferen tillater nå 170 RAW-bilder i full oppløsning og JPEG-opptak så lenge det er minne- og batterikapasitet. Dette er imidlertid avhengig av å bruke CFast minnekort. Mer om det nedenfor.

Canon EOS-1D X Mark II
LCD-skjermen har fått 60 % flere piksler og fokusvalg med fingeren.

AF-algoritmene er forbedret og skal i følge Canon gi bedre følgefokus også når motivet plutselig beveger seg. Alle fokuspunktene er nå kryssfølsomme og kan benyttes med f/8 blenderåpning. AF-følsomheten er dessuten utvidet til –3EV.

Canon EOS-1D X Mark II for videofotografer

Mens forgjengeren nøyde seg med å tilby Full HD video og manglet hodetelefonuttak, er EOS-1D X Mark II laget for 4K video i inntil 60p og Full HD opp til 120p. Dette gjør det også mulig å levere 8,8 Mp enkeltbilder fra sekvenser med 60 bilder i sekundet fra 4K-opptak. Du kan spille av sekvensen i kameraet og velge det enkeltbildet du vil trekke ut direkte, uten bruk av ekstern datamaskin.

Borte er SD-kortplassen, EOS-1D X Mark II beholder en hurtig Compact Flash minnekortplass, men har også en kortplass for den nye CFast 2.0-standarden. Disse kortene er mer robuste og har rundt 3x raskere ytelse enn de raskeste CF-kortene, der de klarer hele 440 MB per sekund.

Canon EOS-1D X Mark II
Tilkoblingspanelet avslører endelig en utgang for monitorlyd med hodetelefoner.

Tilkobling med og uten en tråd

Det står ikke på tilkoblingsmuligheter hos EOS-1D X Mark II, men fremdeles krever WiFi ekstern adapter som er ekstrautstyr. Den eksisterende WFT-E6 kan benyttes, men en ny WFT-E8 har enda raskere overføring. Begge disse kan benyttes til å fjernstyre kameraet trådløst med Canons app og en mobil iOS- eller Android-enhet.

På sidepanelet er innebygd utgang for USB 3.0-kabel, HDMI, gigabit Ethernet, stereo mikrofon og hodetelefon, PC-kontakt for blitz og 12-pinners kontakt for N3 kablet fjernkontroll. EOS-1D X Mark II er også utstyrt med innebygd GPS som støtter både den globale (US) standarden, det russiske og japanske systemet. GPS-systemet tagger automatisk bilder med geodata, og stiller automatisk klokken i kameraet riktig via satellitt.

[Oppdatert 2. februar 2016 kl. 07:18] Canon EOS-1D X Mark II er beregnet å kunne leveres i mai april. Norske priser er i skrivende øyeblikk ukjent, men antas å ligge rundt 60.000 kroner. Veiledende pris i Norge blir ca. 61.500 kroner inkl. mva.

Mer informasjon finner du hos Canon.

 

More from Toralf Sandåker
Testbilder fra Canon PowerShot G1X
Fotografi har testet Canon PowerShot G1 X i nr. 2-2012 av papirmagasinet....
Read More
2 replies on “Canon EOS-1D X Mark II
med 20 Mp og 4K video”

Comments are closed.