Canon fornyer videokameraer

Canon XA25 er den nye toppmodellen blant Canons kompakte profesjonelle videokameraserie.
Canon XA25 er den nye toppmodellen blant Canons kompakte profesjonelle videokameraserie.
Canon XA25 er den nye toppmodellen i Canons kompakte profesjonelle videokameraserie.

Canon øker satsningen på seriøse videokameraer med tre nye kompakte modeller for entusiaster og profesjonelle. Ny bildebrikke, ny optikk og mer fleksible videoformater er fellesnevnere. De nye kameraene er oppfølgere til XA10 og Legria HF G10.

Toppmodellen XA25 har en direkte HD-SDI-utgang tilpasset til kringkastingsformål, men er ellers identisk med XA20. Disse to modellene er åpenbart beregnet på profesjonelle videoreportere som vil ha et virkelig kompakt kamera.

Canon har de siste årene satset kraftig på det lette profesjonelle videokameraet, med kompakte kameraer beregnet for enkeltstående fotografer eller små produksjonsgrupper. Vi har fått EOS Cinema-serien med støtte for både EOS-optikk og tradisjonelle videoobjektiver, og en egen serie Cinema EOS-objektiver. Vi har også fått EOS 1D C, et hybridkamera for stillbilder og profesjonell 4K video. Trioen Canon lanserer nå er betydelig mer kompakt, og har fast montert objektiv.

Legria HF G30 er enkelt sagt samme kamera som XA20, men uten håndtaket som gir profesjonelle lydinnganger og infrarød-funksjon. Denne modellen har de samme bildeegenskapene som sine to dyrere slektninger, men er strippet for et par av de mest avanserte funksjonene. Skal du bruke ekstern mikrofon, begrenses du av én stereo minijack-inngang, og du kan ikke ta opp hurtig/langsom film.

De tre nye kameraene har som felles en ny og enda mer følsom 1/2,84″ CMOS bildebrikke, innebygd WiFi med mulighet for fjernbetjening fra mobil og FTP-kommunikasjon, søker som kan vippes, større og bedre pekeskjerm og ikke minst et nytt, lyssterkt 20x zoomobjektiv med bildevinkler tilsvarende 26,8–576 mm f/1,8–2,8, samme optiske teknologi som benyttes i toppmodellen Canon XF305. Objektivet har både optisk bildestabilisator, og dynamisk bildestabilisator – som kombinerer elektronisk og optisk stabilisering.

Alle kameraene kan ta opp både i AVCHD-format og MP4 med opp til 35 Mbps og 1080/50p bildefrekvens. Håndtaket på XA25 og XA20 kan tas av, da blir kameraene like kompakte som Legria HF G30. Alle kameraene deler profesjonelle funksjoner som full manuell kontroll, lydløs og trinnløs zoom og irisstyring, hurtig AF og manuell fokus med visuell fokuskontroll («peaking»).

De tre kameraene ventes i salg i juni, og vil koste ca. 13.000 kroner (Legria HF G30), 18.000 (XA20) og 22.000 (XA25).

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Siste runde i fotoboktesten
Fotografis store fotoboktest avsluttes i nr. 8/2011, som er ute i neste...
Read More
0 replies on “Canon fornyer videokameraer”