Canons 80 år i fotohistorien

Kwanon
Kwanon
Kwanon

I disse dager er det 80 år siden det kameraet som ble en forløper for dagens Canon-kameraer så dagens lys i Tokyo. Men Canon-eventyret begynte allerede året før.

Det var Leica som ledet an i konkurransen på begynnelsen av 30-tallet, men i Japan begynte flere optiske produsenter å utforske mulighetene til å konkurrere på hjemmemarkedet. Etter at Leica I ble lansert i 1925 – 11 år etter at Oscar Barnack lagde den første Ur-Leica – og ble en formidabel suksess også utenfor Tyskland, ble småbildekameraet veldig populært også i Japan.

Goto Yoshida (foto: Canon).
Goto Yoshida (foto: Canon).

I 1930 lanserte Leica sitt første kamera med utskiftbar (skru-)optikk, fulgt opp av Leica II med innebygd rammesøker allerede i 1932. Bare kort tid senere dukket den første kopien opp, av alle steder i Sovjetunionen. Det var i dette kappløpet Goro Yoshida sammen med sin svoger Saburo Uchida utviklet sin første kamera-prototyp, Kwanon, med rammesøker og avstandsmåler for 35 mm film.

Uschida og Yoshida stiftet sammen med Takeo Maeda the Precision Optical Instruments Laboratory i november 1933, og i september 1934 viste de den første Kwanon, som fikk navn etter Kwannon, nådegudinne i buddhismen. Objektivet ble kalt Kasyapa, etter Mahakasyapa – en av Buddhas disipler. Toppen av kameraet viste et bilde av Kwannon-gudinnen med tusen armer.

Sent i 1935 kom så det første Canon-kameraet, kalt Hansa Canon, også det med et 50 mm f/3.5 objektiv. Dette kom i salg tidlig i 1936, og dermed var startskuddet gått for en rekke Canon-kameraer fram til i dag.

Først i 1959 kom Canons første speilrefleks, Canonflex. I mellomtiden hadde 2. verdenskrig og gjenoppbyggingen av Japan krevd sitt.

Den første Canon.
Den første Canon.

Da var det allerede gått 25 år siden Canons første småbildekamera, og resten av historien er vel kjent.

Tidslinje med Canons produkter fra 1934 til det profesjonelle videokameraet EOS C300 i 2012.
Tidslinje med Canons produkter.

 

Tags from the story
0 replies on “Canons 80 år i fotohistorien”