Carll Goodpasture: Compost

Delphimium © Carll Goodpasture

Carll Goodpasture har lenge jobbet med naturen og vårt forhold til den. Som biolog og fotograf er han opptatt av å bruke fotokunst som virkemiddel for å øke folks bevissthet om nettopp naturen.

Carlls inspirasjon til bildeserien av Compost er den amerikanske Environmental Campaign of 350.org som arbeider for en bærekraftig fremtid for vår planet. Halvparten av bildene er i sorthvit og halvparten er i farger, og alle er fotografert med storformat i hans egen hage. Han har tatt et bilde pr. uke i løpet av de siste 7 år, til sammen 350.

Carll jobber med motivet som med et klassisk stilleben; flytter på elementer, venter på lys og bruker tid. På avstand ser bildene ut som et abstrakt maleri, men går man nærmer ser man nedbrytningen av det som faktisk er søppel. Og ser man under overflaten handler dette om kretsløpet fra liv til død. Flux. Alt dør for å bli født på nytt.

– Som arbeidende fotograf og visuell kunstner lar jeg min stemme komme fram i de bilder jeg skaper. Fotografier er som fantasier over verden slik jeg ser den, og med et underliggende budskap, forteller Carll.

Komposthaugen kan både være en samling av kjøkkenrester og avfall fra hagen, eller et bilde på den eksistensielle knipe vi har skapt for oss selv. Hvert bilde har sitt spesifikke innhold, fra råtnende innvoller til spirende planter. Men alltid er det noe som ligger under:

– De prosesser som er avbildet representerer nøyaktig det vi mennesker gjør med vår vakre planet. Slik illustrerer de et storslagent eksperiment som bare mennesket kunne finne på. Hva vil skje med oss slik vi stripper naturen og kaster restene for vinden?, spør fotografen retorisk.

Når publikum ser disse bildene blir de engasjert og begynner å se bildene på en ny måte. Målet er å få publikum til å reflektere over vår egen rolle i det store kretsløpet.

– Skeptikerne vil kanskje si at kunst ikke har noen påvirkningskraft, og kanskje er det slik. Men jeg tror kunst kan ha en stor innvirkning på betrakteren og dermed gjøre en forskjell. Vi må ikke slutte å tro at en endring er mulig, avslutter Carll Goodpasture.

www.goodpasture.ritardando.net

Tags from the story
Written By
More from Pål Otnes
Christer Strömholm på Galleri Balder
I kveld åpner en ny utstilling med Christer Strömholms bilder på Galleri...
Read More
2 replies on “Carll Goodpasture: Compost”

Comments are closed.