Charlie Fjätström på Fotografiens Hus

Fra serien Hemma © Charlie Fjätström

Charlie Fjätström har fotografert hjemstedet Lillhärdal i Härjedalen. Resultatet er serien Hemma, et innblikk i fotografens hjembygd som sakte holder på å dø ut.

Denne måneden viser Fotografiens Hus i Oslo utstillingen Hemma (Home) av Charlie Fjätström. Prosjektet består av natur og spor av mennesker og alle bilder er tatt i Lillhärdal, stedet der fotografen er født og levde sine første 16 år.

– Jeg ville jo bort så fort som mulig, det ble for mye av for lite, forteller fotografen i en pressemelding. – En plass der det ikke finnes mye mer å gjøre enn å trimme mopeden, burne med bilen, brenne hjemmebrent eller være ute og tjuvjakte elg eller ulv er det vel ingen som er dum nok til å bo. Er det virkelig livskvalitet å stå og stirre på en bjørk hele livet eller bade i en sjø som er isfri hvert femte år? Nei, landet og landsbybeboere hadde jeg fått nok av, sier Charlie.

Lillhärdal var tidligere den største landsbyen i regionen Härjedalen men stedet har i dag kun en tidel av tidligere befolkningtall. Fotografen er i dag bosatt i Oslo og hadde lovet seg selv at han aldri skulle sette sine bein på hjemstedet igjen, med unntak av familiehøytider.

Fra serien Hemma © Charlie Fjätström
Fra serien Hemma © Charlie Fjätström

– Men etter ni år, da jeg var på vei hjem igjen, så hadde jeg bilen full av kameraer og jeg kjente at jeg lengtet hjem. Til naturen, stillheten og til folket som valgte å bli boende på landet. Fotografiene i Hemma er en romantisk skildring av den utdøende svenske landsbygda, en plass som ikke lenger prioriteres og som innen kort tid vil være umulig å leve i.

Hemma (Home) vises på Fotografiens Hus i Oslo frem til 28. august.

Charlie Fjätström (1987) er uteksaminert ved The Cass, London Metropolitain University i 2013. De siste årene har han stillt ut i gallerier og på festivaler i både inn og utland, blant annet på Mile End Art Pavillion i London, Härjedalens Kulturcentrum og Kunstraum B i Kiel.

www.charliefjatstrom.com

Written By
More from Pål Otnes
Fotogalleriet Shoot flytter til Barcode
Forrige uke åpnet Shoot Gallery i nye lokaler i Barcode i Oslo. Med...
Read More
0 replies on “Charlie Fjätström på Fotografiens Hus”