Christian Houges ulveritualer i Barcode

Christian Hauge. Foto: Pål Otnes

I dag, fredag, viser Christian Houge utstillingen «Ulveritualer» som består av fotografier fra «Shadow within» og den nyere serien «Rituals».

Christian Houge har fått mye oppmerksomhet rundt sine bilder av ulv, og serien er stadig aktuell også på grunn av den pågående debatten i media. Senere har han, inspirert av Arngeir Bergs bok «Ulven, Reven og Bjørnen», fulgt opp tematikken ved å fokusere mer på mennesket og våre riutaler i forhold til vår frykt for ulven og det ukjente. Nå åpner han en «one night only»-utstilling hvor han viser både nye og gamle arbeider i sine romslige lokaler i Barcode i Oslo.

– Jeg har jobbet i flere år med motsetningen til min ulveserie «Shadow Within», en serie som handler om oss mennesker og vår kollektive frykt i samfunnet, forteller Houge. – Dette med å være besatt av ulv og ulveritualer kommer fra 1600-tallet hvor kristendommen tok tak i kuluren og fjernet oss mer fra den naturen vi levde med. På den tiden fantes det jo mange tusen ulver og vi trengte da folketroen mer enn noen gang.

Fra serien «Rituals» © Christian Houge

Man sier at så mye som 80% av våre valg er fryktbasert, og mye av denne frykten stammer fra det vi lærer i vår oppvekst. Vi vokser opp med historier gjennom bøker, film, folketro og eventyr, hvor ulven ofte spiller rollen som uønsket, farlig og kanskje til og med ond. Hauges bilder tar ikke et standpunkt i rovdyrdebatten, men skal heller få oss til å reflektere over våre egen frykt og våre egne fordommer.

– Ved å se på vår mørke historie, forbi vakre eventyr om ulv, kan vi kanskje forstå noe mer om hvorfor vi har en ute-av-kontrol-redsel for dette dyret, og kanskje også forstå litt mer om debatten vi har i dag hvor ulven fortsatt blir en materialisering av djevelen og ondskap. Godt og ondt har siden begynnelsen vært en evig kamp, og et av mine mest fundementale spørsmål, som jeg vil invitere publikum til å reflektere over, er om naturen i utgangspunket er med oss eller mot oss, avslutter Hauge.

Utstillingen finner sted i Hauges atelier i Tralastgata 17 i Barcode i Oslo. Arrangementet krever påmelding vi arrangementets Facebook-side.

www.facebook.com

Tags from the story
Written By
More from Pål Otnes
3 på rad: Unseen Amsterdam
I dag åpner fotofestivalen Unseen i Amsterdam dørene for fjerde gang. Her samles 54...
Read More
0 replies on “Christian Houges ulveritualer i Barcode”