Christian Houges ulvebilder på Galleri Fine Art

Shadow Within © Christian Houge

Christian Houges to utstillinger Shadow Within og Darkness Burns Bright fyller 1400 kvadratmeter på Galleri Fine Art på Aker Brygge i Oslo

Through-the-Looking-Glass. © Christian Houge (Darkness Burns Bright)
Through-the-Looking-Glass. © Christian Houge (Darkness Burns Bright)

I perioden 2010-2013 ble Houge kjent med ulveflokker både i Norge og i utlandet som han besøkte gjentatte ganger. I reservatene fikk han mulighet til å jobbe med de samme ulvene over en lengre tidsperiode, noe som gjorde at han kunne knytte nærmere bånd med dyrene og eksponere en nærhet og nerve som synligjøres i fotografiene hans. Bildene utforsker relasjonen, og motsetningene, mellom natur og kultur.

– Jeg har i over tre år jobbet med ulv i USA og Norge. Gjennom eksperter i reservater har jeg, (periodevis) fått ulvens tillit, som overlever på frykt for det ukjente. Gjennom språk- og sikkerhetskurs har jeg fått tilgang til nye verktøy for å møte ulvene på deres premisser. Fysiske ritualer med ulvene har gitt meg mulighet til å bevege meg i ulvens territorium og dermed funnet et visuelt språk å formidle med. Å jobbe med ulvene har for meg handlet om å utfordre egne grenser. Jeg som i utgangspunktet var betrakter ble også betraktet, testet fysisk og psykisk. Jeg måtte overgi kontrollen for å komme nært innpå individene, ikke bare flokken. Personlighetene til disse dyrene er like forskjellige som hos mennesker, forteller fotografen.

`Innocence-and-Infinity`2014-165-x-225

I Darkness Burns Bright (2013-2014) tar Christian Houge for seg ulvene gjennom en særegen teknikk hvor natur og kultur møtes, også fysisk, med print på store oppstykkede kuskinn. Den mer fysiske tilnærmelsen av materialet gir igjen liv til de symbolske verdiene i prosjektet. Houge jobber bevist med materialer som er relaterte til de mytiske fortellingene om ulven og gjennom dette gjennoppliver han prosjektetet.

– Etter å ha avsluttet Shadow Within prosjektet i 2013, ønsket jeg å utforske min affinitet til ulven og uttrykke meg mer organisk. Å selv stå som et slags naturlig bindeledd mellom teknologi og det naturlige, mellom kulturen og naturen med ulven som drivkraft og impuls. I fortellingene om Mowgli i Jungelboken og brødrene Remus og Romulus har dette rovdyret fostret opp sterke figurer med omsorg og kjærlighet, som også ulven representerer. Rødhette og ulven ble i utgangspunktet skapt på 1600 tallet av franskmannen Charles Perrault, men måtte bli skrevet om før eventyret til slutt nådde populærkulturen gjennom brødrene Grimm på 1900 tallet. Originalhistorien var for erotisk og blodig, full av symbolikk og metaforer. Jeg fant etterhvert organiske materialer og teknikker som hadde symbolsk sammenheng med tema. Skinnstykker av ku blir sydd sammen for så å gjennomgå en trykkeprosess. Siden blir de brent, slipt og kuttet delvis fra hverandre igjen for så å bli sydd sammen på ny. Symbolske organiske materialer som bivoks, blod, aske og gull jobbes inn i verkene, avslutter Hauge.

Dwell. © Christian Houge (Darkness Burns Bright)
Dwell. © Christian Houge (Darkness Burns Bright)

Utstillingen henger frem til 28. september på Galleri Fineart i Oslo.

www.fineart.no

Tags from the story
,
More from Kristin Skåmedal
Vinner av Leserbildet i Fotografi #6
Det kom inn mange høstmotiv til runde seks i Leserbildet. Juryen falt...
Read More
One reply on “Christian Houges ulvebilder på Galleri Fine Art”
  1. says: Donice

    Beathesbokhylle, de fineste er jo de som har blitt heammelegjt synes ne5 jeg:) Hamstret en masse bokmerker, men har ogse5 gitt bort mange:) Fint e5 gi i gave til de som er glad i bf8ker:) Bruker ogse5 kvitteringer noen ganger, men ne5 er det lenge siden:) Ha en fin kveld:)Nilmas Bokhylla, helt enig. Det er ikke lett e5 finne fine bokmerker, som regel ramler man bare over de:) Ha en fin kveld:)astridterese, skjf8nner, men hjemmelagede er jo de beste:) Skal selv prf8ve meg e5 lage noen en dag:) Ulver er utrolig vakre dyr, be5de pe5 3D bokmerker og i virkeligheten:)Ha en fin kveld!:)Lenes blogg, farlig butikk e5 ge5 innom. Finner bestandig noe jeg bare me5 ha til meg selv eller kjf8pe til andre. Kan da bli dyrt:) Ha en fin kveld:)Bokofilia, det er koselig e5 ha et fint bokmerke, men brukte ogse5 ff8r mye rart e5 ha imellom bf8kene. Twist papir, kvitteringer og prislapper fra kle6r har jeg blant annet brukt, hehe:) Ha en fin kveld:)Lillesmurf – Kari, har veldig lyst pe5 en pus, men da me5 jeg kvitte meg med kje6resten, hehe:) Et vanskelig valg, men kje6resten har vunnet hittil:) Imens fe5r jeg kose meg med e5 se andres dyr pe5 bloggene og kose med nabokattene:) Ha en fin kveld!;)Anette, ble se5 glad ne5r jeg oppdaget de kom til Trondheim. De har jo ikke ve6rt her se5 lenge, men jeg er stadig innom e5 titter og gjf8r kupp:) Ha en flott kveld:)dez, var veldig hyggelig e5 treffe deg ogse5:) Stas var det:) Ha en fin kveld!:)Marte P. S., hehe herlig!:D Fint e5 titte pe5 imellom:) Ha en fin kveld:)aariho, har sendt mail til deg:) Ha en fin kveld:)

Comments are closed.