Corbijn ikke interessant for folk flest?

– Husk at vi fotografer ikke er så interessante for folk flest som vi håper vi er, sier fotograf Bjørn Opsahl. Seerne er ikke interessert i Anton Corbijns teknikk, sier han i en kommentar til kritikkstormen mot Skavlans intervju.

– Jeg tror en million svensker hadde vært mer interessert i å høre Corbijn fortelle om sin utstilling i Stockholm, og hvordan det er å portrettere verdens mest kjente mennesker, enn å høre pjatt fra to typer som har et program på norsk TV, sier Paul Audestad i en kommentar.

Følg debatten her: https://www.fotografi.no/arkiv/corbijn-intervju-pa-skavlan-far-pepper

Fredrik Skavlans intervju med Anton Corbijn på Skavlan i går kveld utløste umiddelbart en kritikkstorm på Facebook. Intervjuet dreide seg mest om tulleting, mens de som var interessert i Corbijns bilder og hvordan han arbeider og tenker ble skuffet. Corbijn måtte greie ut om hva han syntes var minst dramatisk av utroskap, røyke hasj, kjøpe sex eller juge om kjærlighet, mens vi ikke fikk høre noen ting om hans forestående utstilling på Fotografiska i Stockholm. Et spørsmål fra en av artistene i panelet om han hadde noen svensk favorittfotograf ble avfeid med en spøk fra Skavlans side om at artisten sikkert trengte en ny fotograf og at Corbijn var for dyr for henne.

Jeg tror vi må ha i mente hva slags program Skavlan er: Et underholdene talk show med bred appell, ikke noe spesialistprogram. På den annen side: Skavlan lar ofte artister og musikere greie ut om livet sitt, karriæren og hvordan de lever og tenker. Men altså ikke Corbijn, som må forholde seg til to norske komikere. Jeg traff jo selv Corbijn i Kristiansund for noen år siden, og det var lett å se at han ikke akkurat stortrivdes i Skanlans panel. Dette var nok noe han ble oppfordret til å gjøre av Fotografiska, som hadde fått «solgt inn» Corbijn i forbindelse med utstillingen.

Fotografiska i Stockholm ligner mer og mer en suksess. De har interessante utstillinger, svært godt besøk og de synes i mediebildet. Jeg skulle ønske at for eksempel Nordic Light og Dok-festivalen fikk samme uttelling. Nå er det selvfølgelig forskjell på en fotofestival som varer en knapp uke og et fotografisentrum i kontinuerlig drift – og det er forskjell på Kristiansund og Stockholm – men ideelt sett skulle jo Corbijn vært på Skavlan da han var aktuell på Nordic Light. Alle journalister vil jo gjerne være først ute med sakene sine, og selv om Skavlan sorterer under underholdningsavdelingen er det jo journalist han er.

Kristiansund, ja. Også Mikkel Aaland fotograferte Anton Corbijn under Nordic Light. Nyt hans nydelige bilde av Corbijn fotografert i kirken på Grip. Thanks Mikkel, for sharing this picture!

Mikkel Aaland har fotografert Anton Corbijn i kirken på Grip under Nordic Light fotofestival.
More from Morten M. Løberg
Canon har produsert 80 millioner EF-objektiver
 Canon feirer i dag at de har produsert 80 millioner EF-objektiver. Milepælen...
Read More
4 replies on “Corbijn ikke interessant for folk flest?”
 1. says: Þórrstein K. Berg

  Kritikken av Skavlan syns jeg er helt berettiget. Selv om at en ikke akkurat trenger å spørre om hva lukkertid, filmtype og blenderåpning han bruker, så er det en interessant fotograf/kunstner som også har mye å dele med det «vanlige» (les her ikke-fotografi interesserte) publikum. Å gi mer rom til etter min mening, lavpanna komikere som Harald Eia og Bård Tufte Johansen, burde jo egentlig sagt sitt.
  Og når det kom til det gjengående spørsmål om hasj, utroskap, oppsøke prostituerte eller si at en elsker noen når en ikke gjør det, så blir en slik problemstilling temmelig tåpelig å stille til en nederlender. De fleste opplyste folk vet at både prostitusjon og cannabis er legalt I Nederland. Nei, det spørsmålet kunne de ha spart seg for the Corbijn har mye mer interessante ting å komme med enn å svare på slik lavmål.
  Spør du meg, så syns jeg at NRK skulle ha sendt et mer dybde-intervju med Corbijn som mer dekker hans kunst.

 2. says: Terje Kolbeinsen

  Syns Skavlans opptreden var grei nok. Selvsagt kunne en latt ham prate i det vide og breie om utstillingen i Stockholm, men jeg kan uansett ikke reise dit 🙁
  De som så Skavlan vil få nyskjerrigheten pirret og har de muligheten tar de også turen å ser bildene – jeg ville i alle fall gjort det på basis av gårsdagens program 🙂

  Ellers så anbefaler jeg:
  http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/667383/

Comments are closed.