Dag Alveng på Henie Onstad Kunstsenter

Dag Alveng under åpningen av utstillingen "Tid som står stille" på Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Pål Otnes
Dag Alveng under åpningen av utstillingen "Tid som står stille" på Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Pål Otnes

Nå vises en stor retrospektiv utstilling på Henie Onstad Kunstsenter. “Tid som står stille” tar et grundig tilbakeblikk på hele Dag Alvengs kunstnerskap.

Aldri før har et så bredt spekter av Alvengs bilder blitt vist under sammen tak, og utstillingen kom til gjennom Henie Onstads ny-satsning på fotografiske utstillinger. Det er en imponerende bredde som er samlet, og fotografiene er plassert på en slik måte at man kronologisk beveger seg gjenom Alvengs kunstnerskap fra slutten av 60-tallet og frem til i dag. Her vises blant annet den banebrytende utstillingen “Vegger” fra 1979 som skapte furore i et fotomiljø dominert av Christer Strömholm og “conserned photography”. Utstillingen ristet løs i gjeldende normer og blir i dag sett på som en av de første konseptuelle fotoutstillingene i Norge.

Kurator Susanne Østby Sæther kan fortelle at det var et poeng å vise disse tidlige arbeidene, hvorav mange knapt har blitt vist tidligere. Mindre kjente serier som “Vegger” og “Tobilder” blir vist i samme rom som “Sommerlys” og hans siste serie “Sjakk”. Det hele intelligent satt sammen til en lærerik reise gjennom hele Dag Alvengs karriere.

Fra utstillingen "Tid som står stille" på Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Pål Otnes
Fra utstillingen “Tid som står stille” på Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Pål Otnes

I tilknytning til serien “Sjakk” vil det til helgen arrangeres uoffisielt VM i Fischer Random Chess der Mangnus Carlsen utfordrer regjerende verdensmester Hikaru Nakamura. Arrangementet er en del av Alvengs prosjekt og arrangert av fotografen selv i samarbeid med blant annet Bærum Kommune, NRK og Henie Onstad Kunstsenter. Partiene spilles i det samme rommet som viser Dag Alvengs fotografier av gravstedene til de ti verdensmesterene som ikke lenger er med oss, og selve sjakkbrettet er symbolsk plassert foran Alvengs monumentale fotografi av Bobby Fischers grav på en liten kirkegård på Island.

I forbindelse med utstillingen publiseres en omfattende katalog med samtlige av utstillingen serier, samt en rekke tekster av blant annetKåre Bulie og Susanne Østby Sæther.

Utstillingen åpner i dag, fredag 9. februar og vises frem til 6. mai.

www.hok.no

Written By
More from Pål Otnes
Fotografi #4 ute nå
Fotografi #4 er viet reisefotografiet og vi har snakket med et knippe fotografer...
Read More
0 replies on “Dag Alveng på Henie Onstad Kunstsenter”