Dan Young er død

Dan Young. Foto: Tore Holter

Dan Young, (født 1938 i Fort Defiance, Arizona, USA) en av de desidert største profilene i norsk fotografi, har gått bort.

Dan Young. Foto: Tore Holter
Dan Young. Foto: Tore Holter

Dan Young vokste opp i Arizona, i byen Window Rock, stammehovedkvarteret til Navajo indianerne, hvor faren jobbet som ingeniør. Oppveksten med indianerbarn på reservatet var med å prege Dans syn på verden.

Dan har vært bosatt i Norge siden 1962. Da han studerte ved Art Center School of Design i Los Angeles ble han kjent med den norske fotografen Arild Kristoffersen (Kristo) som lokket ham med seg til Norge. Sammen med en annen amerikaner, bosatt i Norge, Robert A. Robinson, dannet de fotogruppen Manité, basert på Magnums modell. Denne gruppen kom til å stå for nye tanker i norsk dokumentarfotografi, som ikke bare ga impulser til norsk fotografi, men også til film, teater og TV. I 1998 viste Samtidsmuseet i Oslo den store utstillingen «Manité 1962-1967», med en rekke fremragende bilder av Young, Kristo og Robinson.

Leslie rising, Danmark, 1982. Foto: Dan Young
Leslie rising, Danmark, 1982. Foto: Dan Young

Dan var også med i miljøet rundt etableringen Fotogalleriet, som ble et sentrum for fremveksten av norsk kunstnerisk fotografi i 1980-årene. Her deltok også Jamie Parslow og Jim Bengston, to andre amerikanske fotografer som i likhet med Dan har hatt en betydelig innflytelse på norsk fotografi.

Dan har alltid vært meget allsidig, han har produsert et betydelig antall kortfilmer , blant annet en dokumentar om billedhuggeren Knut Steen som ble vist på NRK, og en dypt personlig og rørende dokumentar om sine aldrende foreldre. Dan har også vært stills- og publicityfotograf på mer enn 35 norske filmproduksjoner (1980-1995). Dans mangfold rommer også reklamefotografi. I en lengere periode jobbet han i kompaniskap med Stein Thue, og Thue&Young var i mange år toneangivende blant norske reklamefotografer.

Man må aldri stoppe å utfordre seg selv, man må hele tiden lære noe nytt, var Dans livsmotto. Og slik levde han – levende engasjert og interessert i verden og menneskene rundt seg. Han eksperimenterte med nye uttrykk hele tiden, og har hatt en enorm betydning for norsk fotomiljø. Dan har vært til stor inspirasjon for alle rundt seg – et varmt og generøst menneske som det var lett å bli glad i.

"West" Arizona, 1999
«West» Arizona, 1999
"West", Arizona 1999
«East», Arizona 1999

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags from the story
More from Kristin Skåmedal
Helgens tips: Sens & Sans fotoutstilling
I løpet av de de siste åtte månedene har 10 fotografer arbeidet...
Read More
0 replies on “Dan Young er død”