David Bailey i The National Portrait Gallery

Jerry Hall og Helmut Newton, Cannes 1983. © David Bailey

Planlegger du en tur til London? The National Portrait Gallery viser nå en stor utstilling av David Bailey. Utstillingen heter ”Stardust” og går over hele gateplanet, noe bare Lucien Freud og David Hockney har blitt beæret med tidligere.

Jerry Hall og Helmut Newton, Cannes 1983. © David Bailey
Jerry Hall og Helmut Newton, Cannes 1983. © David Bailey

David Bailey har selv stått for utvalg og design, et arbeide som har tatt ham tre år. Utstillingen er tematisk inndelt, fra hans ikoniske 60-talls bilder, mindre kjente bilder av kjente folk, til fattige og uteliggere i Londons East End og portrett tatt i New Guinea.

Bailey kom selv fra East End, og han var fast bestemt på å komme seg vekk derfra. En sult som først og fremst var av det intellektuelle slaget. Det mest talende bildet i utstillingen er et snapshot av ham tatt i Singapore da han gjorde sin militærtjeneste. Over sengen henger det et bilde av Picasso, ikke en pin-up som alle de andre soldatene hadde over sine senger.

Det er kanskje kavalkaden over de kjente bildene; Mick Jagger, Jean Shrimpton, The Kray Twins som i utgangspunktet lokker folk til utstillingen, men mange fotografer gleder seg stort over portrettene av Baileys fotografvenner, Duffy, Terence Donovan, Bill Brandt og Ansel Adams. Stardust vises frem til 1. juni.
Du kan lese en lengre artikkel om David Bailey i Fotografi nummer to, som er i salg fra 27. mars.

www.npg.org.uk

Written By
More from Michael Dee
Snart klart for Landskrona Fotofestival
Snart er det igjen tid for Landskrona Fotofestival og i år vises 25 utstillinger,...
Read More
0 replies on “David Bailey i The National Portrait Gallery”