Det beste fra Photokina 2014

Photokina 2014 er tilbakelagt, og vi fant flere nyheter enn vi hadde ventet på forhånd. Her er de nyhetene vi synes er mest spennende.

Katrine Adler-Gjerde hos Leica-importør Bresson med alle Photokina-nyhetene. (Foto: Toralf Sandåker)
Katrine Adler-Gjerde hos Leica-importør Bresson med alle Photokina-nyhetene. (Foto: Toralf Sandåker)

Leica

Leica var den store overraskelsen. Selskapet hadde også i vår et stort nyhetsslipp, men benyttet Photokina til å lansere et større antall nyheter enn noen annen utstiller. Og selv om noen av Leicas nyheter handler mest om kosmetikk, trillet det ut en imponerende rekke helt nye modeller. Alt etter hva du vil regne som nytt, kunne vi telle 16 nye kameraer og objektiver, pluss kosmetiske nyheter, kikkerter og tilbehør.

Leica M Edition 60 – digitalt designkamera uten skjerm.
Leica M Edition 60 – digitalt designkamera uten skjerm.

Mest overraskende var nok den nye Leica M Edition 60 og Leica M-A. Førstnevnte er en digital Leica M type 240 i spesiell design utviklet av Audi, som er strippet for alt som ikke er essensielt for stillbildeopptak. På baksiden er det bare et ISO-innstillingshjul, og ikke en gang en skjerm. Kameraet leveres som sett sammen med Summilux-M, også det i spesieldesign, og de svært begrensede settene selges for ca. kr 136.000 – hvis du får tak i dem.

Leica M-A bruker film, og er helt manuelt.
Leica M-A bruker film, og er helt manuelt.

Leica M-A trekker også fotografi tilbake til det essensielle. Det er et filmbasert kamera uten lysmåler, uten batteri, og er helt manuelt. Huset er bygget for hånd med hard bruk for øye, og teknisk basert på dagens analoge Leica MP. Kameraet kommer i sort og sølv og koster 36.000 uten objektiv. Leica kommer også med fire nye Summarit-M-objektiver, alle med lysåpning f/2.4.

Leica D-lux.
Leica D-Lux.

Blant de mindre eksklusive noterer vi fire nye kompaktkameraer, deriblant ny Leica X med nytt, lyssterkt Summilux 23 mm f/1.7 ASPH objektiv til 17.000 kroner, og X-E, som er en kosmetisk endret X2 til «billige» 13.500 kr. Mer oppsiktsvekkende er nok at Leica allerede nå kommer med en ny «japansk» D-Lux, som teknisk er samme kamera som Panasonic Lumix LX100, som ble lansert omtrent samtidig. Kameraet – med en 4/3 bildebrikke og en Leica-zoom tilsvarende 24–75 mm f/1.7–2.8 i småbildeformat – har som LX100 innebygd søker og 4K video i tillegg til 12 Mp stillbilder.

Leica V-Lux
Leica V-Lux

4K video yter også nye Leica V-Lux, bygget i Japan på Panasonic Lumix FZ1000, med en 16x Leica zoom tilsvarende 25–400 mm f/2.8–4. Vel så oppsiktsvekkende er at de to kameraene koster lite ekstra i forhold til Panasonic-modellene. D-lux kommer på ca. 9.000 kroner, V-lux ca. 10.000 kroner.

Også for de profesjonelle kommer Leica med 4K video. Den nye Leica S er en kraftig oppgradering av S-modellen, med ny Leica CMOS-brikke, bedre ytelse og altså – 4K video. Kameraet kommer neste år, og for dem som ikke vil punge ut med 210.000 kroner, kommer Leica med en rimeligere utgave – Leica S-E.

Panasonic

Panasonics nye smartmobil med 1" bildebrikke kommer ikke til Norge i første omgang.
Panasonics nye smartmobil med 1″ bildebrikke kommer dessverre ikke til Norge i første omgang.

Mest oppsiktsvekkende fra Panasonic var uten tvil den nye smartmobilen Lumix DMC-CM1. Det er et ultrakompakt digitalkamera fra den ene siden og en Android smarttelefon med 4,7″ skjerm fra den andre siden. Den store bildebrikken, i praksis den samme som i Sony RX-100-serien, sammen med et 28 mm f/2,8 Leica Elmarit-objektiv vil åpne et nytt kvalitetsnivå for fotografering med smartmobiler – i praksis så nær speilreflekskvalitet at bare dårlige lysforhold skiller. Mobilen vil koste ca. 900 Euro, og blir i første omgang (2015) lansert bare i de store EU-landene som Tyskland og Frankrike her i Europa.

Panasonic Lumix LX100.
Panasonic Lumix LX100.

Mer tilgjengelig blir Leicas nye kompaktkamera Lumix LX100 og det kompakte systemkameraet Lumix GM5. Lumix Lx100 er Panasoics første kompaktkamera med Four Thirds bildebrikke. Kompaktkameraformatet har gjort det mulig å lage en zoom tilsvarende 24–75 mm f/1.7–2.8 som er uhyre kompakt, og kan felles inn i et kamera som går i en vestlomme, om ikke en skjortelomme. Bildebrikken er (effektivt) mer enn 4x større enn bildebrikken i LX7, og objektivet har nesten samme ytelse, men er ikke mye større. Dette er åpenbart et kamera som skal konkurrere med Sony RX100-serien, spesielt RX100 Mk III. Kameraet har en ganske stor innebygd søker, effektivt ca. 12 Mp bildebrikke i flere formater (4:3, 3:2, 16:9 og 1:1), og tar dessuten opp 4K video. Prisen blir ca. 8.500 kroner.

Panasonic Lumix GM5 har fått søker uten å vokse nevneverdig.
Panasonic Lumix GM5 har fått søker uten å vokse nevneverdig.

Den knøttlille GM1 får en oppfølger i den nesten like kompakte Lumix GM5, som Panasonic hevder er verdens minste kompakte systemkamera med innebygd søker. Det er altså et fullblods Micro four Thirds systemkamera i lommeformat, med samme bildekvalitet som Lumix GX7. Lumix GM5 vil koste ca 8.300 kroner med den lille zoomen 12–32 mm.

Panasonic kommer også med et nytt, kompakt telezoom-objektiv, en 35–100 mm f/4–5.6, som er spesielt balansert for Lumix GM5.

Samsung

Blant de mer ambisiøse speilløse systemkameraene var uten tvil Samsung NX-1 det som vakte mest og berettiget oppsikt. Kameraet innebærer en ny satsning fra Samsung mot entusiaster og kanskje noen profesjonelle fotografer. For spesifikasjonene er imponerende.

Samsung NX1 har en ny bakbelyst 28 Mp EPS-C CMOS bildebrikke.
Samsung NX1 har en ny bakbelyst 28 Mp EPS-C CMOS bildebrikke.

Samsung har utviklet en helt ny 28 Mp CMOS-brikke, som sensasjonelt er bakbelyst (gir vesentlig bedre lysfølsomhet). Formatet er fremdeles APS-C, og bildebrikken kombinerer høy oppløsning med høy ytelse om 4K videoopptak.

Kameraet, som er kompakt og klart mindre enn speilreflekskameraer i samme klasse, føles meget bra ergonomisk, har god værbeskyttelse, en fremragende elektronisk søker med nesten umerkelig tidsforsinkelse, og klarer voldsomme 15 bilder i sekundet med full oppløsning. Samsung viste NX1 som videokamera med rigger på messen, og gjorde mye ut av 4K-mulighetene. Men først og fremst er det det hurtige stillbildekameraet vi tror vil bli ettertraktet. Datastrømmen ved maks serieopptak får både Nikons og Canons proffkameraer til å blekne, og slår selv de hurtige Nikon 1-kameraene.

Samsung NX1 vil koste ca. 13.500 kroner for bare huset. Samsung lanserte samtidig den nye værbeskyttede telezoomen 50-150mm 2.8 S ED OIS som tilvarer 77–231 mm i småbildeformat.

Samsung NX1 med den nye telezoomen 50-150mm 2.8 S ED OIS.
Samsung NX1 med den nye telezoomen 50-150mm 2.8 S ED OIS.

www.photokina.com

Tags from the story
More from Toralf Sandåker
ÅRETS AVANSERTE KAMERA 2013-2014:
Sony Alpha SLT-A99
Sonys flaggskipkamera, Alpha SLT-A99, gir den kresne fotografen fremragende bildekvalitet og et...
Read More
3 replies on “Det beste fra Photokina 2014”
  1. says: Kevin

    i would just go there,but i reckon you will be betetr off going on e-bay i just bought 8 megap fantastic brand for 200 and also in fantastic cond. look in to it

Comments are closed.