Digital mellomformat fra Fujifilm

Fujifilm

Blant de mest oppsiktsvekkende nyhetene på Photokina var Fujifilms kommende speilløse mellomformatsystem. Først i køen står Fujifilm GFX 50S, et kompakt proffkamera med 50 Mp CMOS-brikke og utskiftbar søker, samt tre nye objektiver.

Fujifilm GFX 50S er et systemkamera bygget for bruk både i felt, i naturen og i studio. Selve huset er forbausende kompakt, tatt i betraktning at det rommer en 50 Mp bildebrikke i format 43,8 × 32,9 mm – en flate som er ca. 1,67× større enn et fullformatkamera, og nesten fire ganger større enn et APS-C/DX-formatkamera. I hånden er det betydelig mindre med normalobjektivet enn store kameraer som Canon EOS-1D X eller Nikon D5, og ikke mye større enn EOS 5D eller Nikon D800-serien.

Vekten er i utgangspunktet rundt 900 gram, men øker på når du setter på søker, objektiv og tilbehør. For selve kameraet er en byggesten. Det følger med en stor og flott elektronisk søker, men kameraet kan også brukes uten, med den vippbare skjermen som søker – nesten på sjaktsøkervis. Skjermen kan også vippes vertikalt, som på Fujifilm X-T2. Med en adapter som kan kjøpes ekstra, kan søkeren både vris og vippes for å gjøre kameraet enda mer tilpasset ulike opptakssituasjoner.

Fujifilm
Fujifilm GFX 50S har en 50 Mp bildebrikke i stort format, men veier godt under 1 kg.

Til kameraet kommer også et batterigrep som også gir vertikalutløser og andre brytere for å fotografere høydeformat. Kameraet er dessuten kompatibelt med Fujifilms blitzsystem og betjeningen er ikke ulik den brukere av X-T1 og X-T2 er vant til. Det er et moderne kamera som også kan ta opp video i Full HD-format. Et smart trekk er at batteriet kan settes i fra siden, dermed kan du bytte batteri mens kameraet står på stativ.

I tillegg til søker og skjerm, kan også en ekstern skjerm kobles til via HDMI. Dessuten kan Fujifilm GFX 50S styres fra en datamaskin eller trådløst fra mobil og nettbrett.

Fujifilm
Fra starten i begynnelsen av 2017 vil Fujifilm levere tre objektiver. I løpet av 2017 kommer tre til.

I Japan har Fujifilm lange tradisjoner som leverandør av optikk og kameraer til profesjonelle fotografer, særlig til studiobruk og video. Men etter at også studioene ble digitale har også hjemmemarkedet blitt utfordret av konkurrenter som Mamiya, Hasselblad og Phase One, som alle har hatt digitale løsninger. Med et helt nytt mellomformatsystem, ønsker Fujifilm å kjempe om det lille, men potensielt lønnsomme proff-/mellomformatmarkedet. Derfor starter de også sterkt med et funksjonelt system fra første levering på nyåret 2017.

Da kommer tre objektiver: Et 63 mm f/2.8 normalobjektiv, en 32–64 mm f/4 zoom og et 120 mm f/4 makro- og portrettobjektiv. Objektivene har både manuell og automatisk fokusering, og er som kameraet beskyttet mot elementene, til glede for blant annet villmarksfotografer.

Fujifilm GFX 50S kommer i salg over nyttår, og selv om prisen ikke er fastsatt, antydet Fujifilm på Photokina en pris på rundt 90.000 norske kroner.

Systemet har fått en egen GFX mikro-site her.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Ny vidvinkelzoom fra Fujifilm
I dag lanserer Fujifilm sin lenge bebudede supervidvinkelzoom, Fujinon XF 10-24mm f/4...
Read More
0 replies on “Digital mellomformat fra Fujifilm”