Dok12 nær utsolgt i romjula

Et av Sally Manns kjente bilder fra prosjektet "Immediate Family". Foto: Sally Mann

Dokumentarfotofestivalen Dok 12, i regi av Pressefotografenes klubb, er i ferd med å bli utsolgt etter bare ti dagers billettsalg. Sally Mann er det store trekkplasteret i år.

 

Et av Sally Manns kjente bilder fra prosjektet "Immediate Family". Foto: Sally Mann

Tidligere år har Dok-festivalen hatt headlinere som Eugene Richards og Nan Goldin. Festivalen går av stabelen i Litteraturhuset i Oslo 22. til 25. februar og festivalpass koster 1.325 kroner.

Sally Mann er kjent kanskje aller mest kjent for sitt kunstneriske prosjekt Immediate Family der hun fotograferte sine egne barn. Fordi det var mye nakenhet i bildene førte de til mye diskusjon og forargelse blant mange konservative i USA, som beskyldt henne for å lage barnepornografiske bilder.

Senere har hun gjort nære portretter i storformat av de samme barna. Et helt annet område for hennes fotografier har vært det amerikanske sydlige landskap som munnet ut i utstillingen Mother Land fra 1997. Hun har også interessert seg for døden i sine fotografier, der motiv som hennes døde hund og råtnede lik forekommer.

Manns fotografier finnes i mange store kunstsamlinger, deriblant Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art i New York.

Mann fotograferer for det meste med en 8×10 storformatskamera. Hun har prøvet på en mengde ulike teknikker for fremstilling av fotografiene.

År 2001 ble Sally Mann kåret til årets amerikanske fotograf av tidsskriftet Time. Det har blitt laget to dokumentarfilmer om henne. Den første, Blood Ties, ble nominert til Oscar for beste kort-dokumentar. Den andre, What Remains, ble premiert i 2006 på Sundance Film Festival og Emmy-nominert for Beste Dokumentar i 2008.

I anmeldelsen av filmen i New York Times skrev Ginia Bellafante at filmen “er et av de mest utsøkt intime portrettene som er vist på tv, ikke bare av en kunstners prosess, men også av et ekteskap og et liv.”

Hel programmet for Dok 12 finner du på Fotojournalisten.no.

 

More from Morten M. Løberg
Nye kompakter og skrivere fra Canon
“Alle” trodde Canon skulle introdusere en ny speilrefleks i dag, men nyhetene...
Read More
0 replies on “Dok12 nær utsolgt i romjula”