Snart klart for dok:16

Headbangers © Jacob Ehrban

Neste uke er det klart for dok:16, pressefotografenes egen fotofestival. I en hel uke preger festivalen Fredrikstad med utstillinger, foredrag og debatter.

Det er Pressefotografenes Klubb som står bak festivalen dok:16, som siden 2013 har hatt tilholdssted i Litteraturhuset i Fredrikstad. Festivalen har servert godt fotografi i en årrekke og etter hvert blitt et viktig møtepunkt for bransjen.

Programmet avslører en god blanding av utstillinger, foredrag, fagseminarer og sosiale møteplasser. Gjennom tre dager fylles Litteraturhusets storsal opp av debatter og foredrag omkring fotografiet som uttrykksform:

© Carolyn Drake
© Carolyn Drake

– Fagseminaret tar utgangspunkt i det fotografiske språk og metode, forteller Jan Johannessen, som er en av ildsjelene bak festivalen. – Som alt annet språk brukes fotografiet på flere måter, som dokumentasjon, kommentering, kunstnerisk og så videre. Men forstår leseren dette? Og er fotografene bevist dette? Som fotografer synes vi det er viktig å problematisere spørsmål som angår fotografiet i dag; Pressens Faglige Utvalg har aldri hatt visuell kompetanse i utvalget sitt, er de rustet til å vurdere visuell journalistikk? Og er Vær Varsom Plakaten utdatert? Verden kommuniserer visuelt, men i Vær Varsom Plakaten behandles fotografi som noe særegent. Gjennom debatter og foredrag håper vi å kunne belyse disse temaene.

Foruten debatter og foredrag med fotografer som Carolyn Drake, Jacob Ehrban og Helge Skodvin, trekker festivalen ut i byrommet, og man vil finne utstillinger både i Fredrikstad sentrum og i gamlebyen. For første gang benyttes også Hydrogenfabrikken som galleri hvor du vil kunne se utstillingen “Den evige fotografen” med Torbjörn Andersson.

© Helge Skodvin
© Helge Skodvin

Verd å nevne er også Magnus Wennmans utstilling “Der barn sover” som nettopp er vist på Fotografiska i Stockholm. Her har fotografen dokumentert barn som flykter gjennom Europa på jakt etter et ny liv og en trygg tilværelse. Forøvrig kan også nevnes tre utstillinger fra det britiske bildebyrået Panos Pictures, en utstilling fra pressefotografenes egen Årests Bilde-konkurranse og avgangsprosjektene fra pressefotografutdannelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Foredragene og fagseminaret går fra 2. – 4. juni, mens utstillingene vises fra mandag 30. mai til søndag 5. juni.
Featurebilde: Headbangers © Jacob Ehrban

www.dokfestivalen.no

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Speilløst og kompakt fra Canon
Canon lanserer i dag både kompakte og speilløse kameraer. EOS M10 og PowerShot...
Read More
0 replies on “Snart klart for dok:16”