Eivind Nakken og Stephen Williams på CYAN

© Stephen Williams

CYAN Galleri viser nå en gruppeutstilling med norske Eivind Nakken og walisiske Stephen Williams. Utstillingen har fått tittelen “Stille Protagonister” og viser subtile og miljøskildrende fotografier.

Marie Helgesen og Pål Henrik Ekern, som er kuratorer for utstillingen, tok i januar over Oslo-galleriet CYAN i en prosjektstilling for 2016. De ønsket å bruke galleriet til å vise relativt ukjente utenlandske kunstnere i samspill med norske kunstnere.

– Idéen bak dette er først og fremst å vise frem nye og spennende fotografer som vi mener fortjener det, forteller de to kuratorene til Fotografi.

I utstillingen viser de norske Eivind Nakkens prosjekt “Fjernlys” i samme utstilling som walisiske Stephen Williams mer dokumentariske bilder. Begge fotografene tar utgangspunkt i en personlig tilnærming til fotografiet og kameraets evne til å fange øyeblikket.

©Eivind Nakken
©Eivind Nakken

Fotografi tok en prat med Stephen før kveldens utstilling i Oslo. Stepehen er utdannet fotojournalist, men søkte seg videre til en en master i fotografisk kunst. I dag balanserer bildene hans mellom det personlige og det dokumentariske.

– Da jeg studerte fotojournalistikk følte jeg at det var lite rom for å utrykke meg. Det var veldig konkret og få muligheter til å utforske nye uttrykksformer. Jeg begynte derfor å se til fotografer i andre sjangere for inspirasjon og oppdaget da Lee Friedlander og Eugène Atget. Da jeg så deres arbeider åpenbarte det seg for meg hvordan jeg ønsket å arbeide med fotografiet.

Selv om Stephen skyter i sorthvitt, finnes det også flere referanser til ikoniske fargebilder i hans portefølje. Et av bildene han skal stille ut er av en trehjulssykkel.

– Det bildet er også et selvportrett og er tatt der jeg voksteopp. Det er et område med mye skog, kuer og veier, så da jeg så sykkelen var det en forfriskende veksling fra de andre motivene. Og jeg kunne heller ikke la være å tenke på William Egglestons ikoniske bilde, men denne sykkelen ble mer et symbol på min egen barndom og står som et av mine selvportretter.

© Stephen Williams
© Stephen Williams

Bildene Stephen og kuratorene har valgt ut til utstillingen i Oslo er fulle av små historier og referanser. Kombinasjonen av de to fotografene skaper sammen et spennende grunnlag for helgens utstilling.

– Selv om Nakken og Williams ved første øyekast virker forskjellige er det også svært interessant å dra paralleller mellom de to. De har begge et eksplisitt sett å se på, eller snarere en måte å leve gjennom fotografiet på vi ønsker å tydeliggjøre i utstillingen. Begge fotografene arbeider konstant og sitter på et enormt arkiv av fotografier som stadig revideres og får nytt liv. Ser man dem ved siden av hverandre blir utstillingen derfor snarere et portrett av Nakken og Williams som hovedpersonene i sine arbeider, enn en visning av deres fotografier, avslutter Pål Henrik Ekern.

Du kan også lese et lengre intervju med Stephen Williams i Fotografi #6 2016.

Utstillingen åpner i kveld hos CYAN Galleri og vises ut helgen.

www.stephen-williams-photography.com
www.eivindnakken.com

Written By
More from Elli Trier
Nordic Light: Utstillingsrunden
Da er det tid for årets utstillingsrunde i Kristiansund, og mye positivt har...
Read More
0 replies on “Eivind Nakken og Stephen Williams på CYAN”