Er dette verdens beste pressebilde?

Italienske Pietro Masturzo vant den aller gjeveste prisen i World Press Photo, men det er kanskje ikke alle som forstår hvorfor, skriver journalist Jarle Aasland i Stvanger Aftenblad i en kommentar.

Vinnerbildet i World Press Photo 2009. Foto: Pietro Masturzo.

Vinnerbildet av de protesterende kvinnene på hustaket i Teheran er tatt like etter presidentvalget i Iran i juni 2009. Bildet ble kåret til det beste pressebildet i 2009, i konkurranse med 101.959 andre bilder fra i alt 5847 fotografer. Vinnerne av årets World Press Photo ble annonsert tidligere i formiddag.

Juryformann Ayperi Karabuda Ecer sier følgende om vinnerbildet: «Bildet viser begynnelsen på noe, begynnelsen på en viktig historie. Det gir perspektiv til nyheten. Det rører deg både visuelt og følelsesmessig, og jeg ble umiddelbart grepet.»

Ikke alle blir like grepet. En av de som stiller spørsmål ved juryens valg er journalist Jarle Aasland i Stavanger Aftenblad.

«For to år siden ble et uskarpt bildet av en amerikansk soldat i Afghanistan kåret til årets bilde. Bildet var tatt av den engelske fotografen Tim Hetherington. Den gang fikk juryen mye kritikk for valget. Det er slett ikke utenkelig at også årets bilde vil bli kritisert skriver Aasland i en kommentar på Aftenbladet.no.

Ingen norske fotografer nådde opp i årets World Press Photo, men en rekke svenske fotografer ble også premiert av juryen, blant andre Pieter ten Hoopen med en hederlig omtale og en andreplass i kategorien portrett. Kent Klich, også fra Sverige, vant førstepris i kategorien “General News”. Den sist svenske fotografen som ble premiert er Magnus Wennman. Han ble tildelt tredjepris i klassen “Sport Action”. Både Wennman og ten Hoopen er tidligere premiert i World Press Photo.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Lær fargestyring i gratis web-seminarer
X-rite har skjønt det: For at fotografer skal kjøpe produktene deres må...
Read More
0 replies on “Er dette verdens beste pressebilde?”