Er NFFs leder ond eller dum?

NFFs formann får så hatten passer fra Trine og Torgrim Melhuus – sannsynligvis på grunn av en banal misforståelse. (Foto: Morten M. Løberg)

Tidligere Fame-eiere Trine og Torgrim Melhuus langer nå ut mot leder Rolf Schjesvold i Norges fotografforbund. Er lederen ondskapsfull eller dum, spør de to etter at Schjesvold i siste utgave av Fotografi skriver om konkursen i Fame.

NFFs formann får så hatten passer fra Trine og Torgrim Melhuus – sannsynligvis på grunn av en banal misforståelse. (Foto: Morten M. Løberg)

Schjesvold skriver i lederspalten sin i Fotografi: «Fame er konkurs, – igjen. I følge avisene tar de sikte på å fortsette driften for å sikre arbeidsplassene……… – igjen».

Fame har ikke gått konkurs tidligere, parerer Trine og Torgrim Melhuus – og spør om formannen egentlig er opptatt av norske fotografers ve og vel.

– Min kommentar var basert på det som sto i avisene, jeg husker ikke om det var Aftenposten eller Dagbladet som brukte den samme formuleringen som jeg brukte, sier Rolf Schjesvold til Fotografi.no.

Den eneste av de to avisene som har søkbare nyheter om Fame på nettet er Aftenposten. De skriver om at da Fame ble etablert i 2003 kjøpte de boet i firmaet Melhuus-Schrøder AS som hadde gått konkurs. Trine og Torgrim Melhuus var medeiere i Melhuus-Schrøder. En mellomtittel i Aftenpostens artikkel lyder «Konkurs før».

Her er det åpne brevet fra Trine og Torgrim Melhuus:

Ond eller dum?

I siste nummer av bladet Fotografi skriver formann i NFF, Rolf Schjesvold følgende i sin lederspalte: ”Fame, er konkurs, – igjen. I følge avisene tar de sikte på å fortsette driften for å sikre arbeidsplassene… – igjen.” Sitat slutt.

Ikke noe mer sier han om det. Hvorfor gjør han dette? Det er tross alt 70 fotografiske årsverk som holder på å gå tapt. Han er Norske fotografers valgte leder. Burde han ikke heller være opptatt av deres ve og vel?

Som alle flotte Fame-medarbeideres ledere, beklager vi veldig at det gikk som det gikk med Fame. Heldigvis var det få foruten oss eierne som tapte penger på konkursen, men det er jo en mager trøst for alle som som mistet jobben sin.

Vi er og vil alltid være veldig stolte av det vi sammen med de ansatte fikk til i Fame. Med vilje og evne til å forandre og videreutvikle oss fikk vi nye målgrupper, oftere enn noen gang, til å oppsøke fotografer over hele landet. NFF med Rolf Schjesvold i spissen, har verken evnen, viljen eller lysten til å skape noe i nærheten av det vi fikk til!

Vi får håpe at organisasjonen ”Foto-Norge” kan gjøre noe for fotografene, nå som de store lokomotivene med Kodak i spissen, er borte….

For ordnes skyld gjør jeg oppmerksom på at Fame aldri tidligere har gått konkurs, slik formannen så finurlig påstår. Derimot er det denne måned 50 år siden vår nå 83 årlige far Thor Melhuus startet i fotobransjen. Når vi nå sammen ”slikker våre sår”, sier han: ”Se framover … stå på!” Herlig og meget inspirerende! Kanskje han skulle vært NFFs nye formann? Det er valg i mars……

Med vennlige fotografhilsninger fra
Trine og Torgrim Melhuus
Stolte eiere av FameFotografene

 

Rolf Schjesvold ønsker ikke å kommertere innlegget ytterligere.

 

Tags from the story
, ,
More from Morten M. Løberg
Luca Kleve-Ruud tok Årets bilde
Luca Kleve-Ruud, frilans for Dagsavisen tok Årets bilde blant fotojournalistene i 2010.
Read More
One reply on “Er NFFs leder ond eller dum?”
 1. La oss sloss videre – sammen.
  Litt kuffing vil det lett bli, når noen skriver noe, sier noe, stikker hodet fram eller gjør noe som blir lagt merke til. Jeg har ikke tenkt å «arrestere» hverken Rolf, Trine eller Torgrim i denne knuffingen. (Bortsett fra hvis søsknene Melhus virkelig mente at 83 år gamle Thor Melhus kunne overta ledervervet i NFF. Men jeg håper og tror at akkurat DET var en spøk.)

  Årsaken til at det etter sånn rundt 40 år endelig var mulig å få til en fellesorganisasjon, var at man forsto at sammen er vi sterkere. Det har gått skikkelig langsomt med å oppnå noe synbart med Foto-Norge, men det kommer – bare ha fortsatt litt tålmodighet. Og stå sammen!

  Hvis alle fotografer meldte seg inn i en forening/forbund som står nærmest dem, så er vi et stykke på vei. Men det er her litt som med politiske partier: Det er ikke sikkert at du finner en forening som gir deg ALT du ønsker, men det bør være fullt mulig å finne en forening som gir deg NOE.

  Konkurransen blant fotografer er blitt steinhard, mye fordi det er flere fotografer enn markedet kan mette – i hvert fall hvis alle fotografene ønsker å kunne leve av det. Tittelen «fotograf» kan hvem som helst ta, det stilles ingen krav til selve tittelen. Og mange bildekjøpere er nokså blanke hva slags kvalitet man bør forvente og hva det koster. Mange fotografer selger bildebruksrettigheter til svært lave priser, de ser antakelig pris som sitt viktigste våpen. Det må vi bare leve med. Og så får noen forsøke å hevde seg i konkurransen med andre våpen. Ett våpen kan være å bli medlem i en forening, hvor miljø, kunnskapsdeling, konkurranse, kursing, m.m. gir deg det lille ekstra.

  Foto-Norge er også blitt kritisert, ikke minst fordi toget vårt går sent. Det får vi tåle. Som andre som får kritikk. Vi går videre. Sammen. Og på et eller annet punkt «der framme» vil vi lykkes. Sikkert ikke med alt vi ønsker. Men NOE.

  Finn deg en forening og meld deg inn!

Comments are closed.